Javni konkurs i ne treba: Do posla u javnoj upravi u BiH samo “preko štele i veze"

.

Gotovo četiri petine ispitanika (78,6%) vjeruje da se do posla u ovom sektoru dolazi “preko veze”.

Čak 68,8% građana BiH nema povjerenje u rad zaposlenih u javnoj upravi a većina njih (82,9%) smatra da se novac iz budžeta ne troši na pravi način. Na manjak povjerenja uticalo je i to što sve više građana vidi korupciju u javnoj upravi, gdje gotovo četiri petine ispitanika (78,6%) vjeruje da se do posla u ovom sektoru dolazi “preko veze”.

To su podaci iz istraživanja javnog mnjenja u cijeloj Bosni i Hercegovini koje je Transparency International u BiH (TI BiH) predstavio danas na konferenciji pod nazivom “Dvije decenije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini – (ne)naučene lekcije”.

Nakon 20 godina rada na reformama, po ocjeni iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije, BiH je i dalje u ranoj ili početnoj fazi, a ključni razlog je nedostatak političke volje, što se pokazalo i podacima o efikasnosti provođenja mjera.

Na konferenciji je predstavljen i zbornik radova stručnjaka iz oblasti reforme javne uprave, a istraživanja su otkrila da je BiH najlošija u regiji po ovom pitanju. Ispunjeno je svega 14% planiranih aktivnosti iz Akcionog plana, a posebno je izostao napredak u pogledu upravljanja ljudskim resursima, transparentnosti i odgovornosti, te racionalizacije javne uprave. S druge strane, percepcija građana pokazuje da je izostalo i očekivano unapređenje javnih usluga.

„Moramo priznati da smo još uvijek daleko od naših ciljeva koji bi trebali biti usmjereni na potrebe građana i usklađivanje sa evropskim standardima. Kvalitet javnih usluga je na apsurdno niskom nivou, proces digitalizacije je na samom početku, dok se visok nivo korupcije održava na povjerenje građana”, izjavio je Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH.

Ova reforma jedna je od ključnih za nastavak procesa evropskih integracija što su danas poručili predstavnici EU i Švedske.

“Reforma javne uprave je ključna za svako moderno društvo, blisko je povezana sa vladavinom prava i predstavlja ključ za proces pridruživanja EU. Kada je ovaj proces počeo napravljeni su značajni koraci, ali je taj proces zastao posljednjih godina”, navela je ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlöf, saopšteno je iz TI.