“Je li imenovanje novog ruskog komandanta priznanje da Rusima ide loše?”

3232223
Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je novog generala koji će upravljati ratom u Ukrajini dok njegova vojska mijenja planove nakon neuspjeha da zauzme Kijev, tvrde europski i američki zvaničnici.

Oni su kazali za CNN da je general Alexander Dvornikov, komandant ruskog Južnog vojnog okruga, imenovan za komandanta ruske vojne kampanje u Ukrajini

To govori o ruskom priznanju da im ide jako loše i da moraju napraviti nešto drugačije”, rekao je europski zvaničnik, čije ime nije spomenuto.

Novi ruski komandant s velikim ratnim iskustvom mogao bi podići nivo koordinacije u napadu koji se sada očekuje da će se fokusirati na regiju Donbas, umjesto na više frontova.

Dvornikov (60) je bio prvi zapovjednik ruskih vojnih operacija u Siriji, nakon što je Putin tamo poslao vojnike u septembru 2015. da podrže vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Toom Dvornikovog komandovanja u Siriji u periodu od septembra 2015. do juna 2016., ruski avioni podržavali su Assadov režim i njegove saveznike dok su opsjedali istočni Alep koji su držali pobunjenici, bombardirajući gusto naseljena mjesta i uzrokujući velike civilne žrtve. Grad je pao u ruke snaga sirijske vlade u decembru 2016.

Ruske snage upotrijebile su sličan pristup u dijelovima Ukrajine, ciljajući stambene zgrade u većim gradovima i rušeći veći dio ukrajinskog lučkog grada Mariupolja.

“Vidjet ćemo koliko će se to pokazati učinkovitim”, kazao je neimenovani europski zvaničnik za CNN, dodavši kako “ruska doktrina, ruska taktika ostaju uglavnom onakve kakve su bile od Afganistana”.

“Oni rade stvari na isti stari način”, dodao je.

Vojni analitičari i američki zvaničnici upoznati s obavještajnim procjenama nagađaju kako ruski generali imaju cilj predstaviti Putinu opipljiv napredak na ratištu uoči Dana pobjede 9. maja, kada Rusija slavi poraz nacističke Njemačke i tradicionalno obilježava tu prigodu paradom na moskovskom Crvenom trgu.

Isti europski zvaničnik takav plan je ocijenio kao “samonametnuti rok,” koji bi mogao navesti Ruse na dodatne greške, ali i na to da počine još zločina kao što je onaj u Buči.

Bivši ambasador Velike Britanije u Rusiji Sir Roderic Lyne rekao je u subotu za Sky News da je Moskva imenovala novog generala s “prilično divljim iskustvom u Siriji kako bi pokušao barem osvojiti teritorij u Donjecku koji bi Putin mogao predstaviti kao pobjedu”.

Imenovanje novog komandanta za rat u Ukrajini može biti pokušaj stvaranja kohezivnije strategije. CNN je ranije prenio kako Rusija nema komandanta za operacije u Ukrajini, što znači da su jedinice iz različitih ruskih vojnih okruga djelovale bez koordinacije, a ponekad i u međusobnoj namjeni, kako su prokomentirali američki vojni zvaničnici.

Sjedinjene Države su ranije procijenile da će Putin vjerovatno imenovati generala čije su snage djelovale na jugu Ukrajine jer su tamo Rusi zauzeli i držali više teritorija, za razliku od pokušaja Rusije da opkoli Kijev i gradove na sjeveru Ukrajine, nastojanje koje je nedavno rezultiralo povlačenjem.