Je li kafa kriva za nesanicu ili je to zabluda?

kafa
Osluškujete svoj organizam i trudite se da radite ono što vam prija

 

Kafa je mnogima omiljeni napitak i dio dana koji nikako ne želimo da preskočimo. Da li kafa može biti kriva za nesanicu?

Ako spadate u grupu koja ne želi da se odrekne kafe, vjerovatno ste više puta slušali o tome kako ovaj napitak i nije tako dobar u određenim satima. Nekima ispijanje kafe u kasnijim satima poremeti san i vrlo često nakon toga imaju problem sa spavanjem.

Kofein utječe na nervni sistem

Opće je poznata činjenica da kofein utječe na nervni sistem, međutim, to nikako ne traje duže od nekoliko sati, govori profesor Johanes Veksler, predsjednik njemačkog udruženja za nutricionističku medicinu.

Ako bismo pojednostavili malo, jedino je tačno da vam kafa sigurno ne može poremetiti san na duže staze, te da, ukoliko ne možete da zaspite dugo, na to imaju utjecaja i drugi faktori tokom dana kojima se samo „pridružila“ jedna šoljica kafe poslije 15 sati.

Prije ili poslije večere

Isto tako, prema riječima profesora Vekslera, važno je da li kafu pijete prije ili poslije večere. Ako se to desi poslije obroka, onda je moguće da osjetite nesanicu jer je kafi potrebno neko vrijeme kako bi se apsorbirala u tankom crijevu.

Ipak, na kraju je najvažnije da osluškujete svoj organizam i trudite se da radite ono što vam prija, pa tako, ako vam popodnevna kafa zadaje probleme, izbjegavajte je ili se naprosto odlučite za onu bez kofeina.

 

 

Izvor: