Je li ‘odzvonilo’ izbornim kradjama: Nezavisni blok iz USK u programu obuke za sprečavanje izbornih prevara

.

Nacionalni demokratski institut iz Vašingtona, (NDI) organizirao je u Tesliću seminar koji je za cilj imao edukaciju i unapređenje kapaciteta predstavnika političkih stranaka iz BiH u oblastima provedbe i realizacije kontrole izbornog procesa, posebno na dan izbora.

To je inače i najslabiji dio našeg sistema, jer se kroz izbore prilikom brojanja glasova često kradu i namještaju rezultati za stranke i kandidate koje su vladajuće u tom gradu. Ovaj program je obuhvatio teme posmatranje izbora, predstavljanje web aplikacije za praćenje rada posmatrača, predstavljanje app aplikacije za rad i edukaciju posmatrača što je u osnovi neophodan vid edukacije i pripreme za sve učesnike izbornog procesa u BiH.

Na ovom programu su učestvovali i predstavnici Nezavisnog bloka, stranke koja ima dobro razvijene, partnerske odnose sa ovom važnom organizacijom iz Sjedinjenih Američkih Država. Nevzad Kantarević iz Velike Kladuše i Adnan Beširević iz Cazina, predstavnici Nezavisnog bloka će iskustva sa ovoga programa podijeliti i sa ostalim kolegama iz stranke kojoj pripadaju, ali i sa gradjanima koji vape za poštenim i fer izborima kako bi se konačno mogla napraviti prava promjena u BiH.