Je li šarplaninac Vučićeva skrivena poruka Putinu

Tromjesečno štene šarplaninca imena Paša, polon je kojeg je prdsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilokom posjete Beogradu uručio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

U javnosti se već nagađa da li se u tome krije i neka skrivena poruka predsjednika Srbije. 
 
Direktorica Centra za evroatlantske studije u Beogradu (CEAS) Jelena Milić za Vijesti.ba podsjeća da   ne treba zaboraviti ni činjenicu da je prije samo 13 mjeseci Vučić prilikom posjete Rusiji bio izložen jednoj vrlo nediplomatskoj sceni, kada je pred njim tim ruskih naučnika, nastojeći da mu predstavi naučno otkriće, nasilno ugurao psa u cijev s tečnošću, dok je životinja svim silama pokušavala da se odupre, kako prenose Vijesti.ba.
 
- Ja takvo nešto nikad nisam vidjela. A mnogo mi je simpatično da će sada Vučić Putinu pokloniti umiljato štene šarplaninca-Pašu. Ko se imalo razumije u kinologiju, zna da je narav šarplaninaca teška, da nisu podložni dresuri, da su dobri čuvari svog stada. Nadam se da je to poruka da će Vučić čuvati interese Srbije na način na koje ih artikulišu građani Srbije. Mislim da je to, onako, baš prava diplomatska mjera odgovora - kazala je Milić.
 
Također, riječ je o rasi koja, navode kinolozi, koja je simbol psa koji ne zna za strah i ne dozvoljava da mu se bilo šta desi. Tako se ne plaši ni medvjeda koji je simbol Rusije i metafora koja se često koristi za tu zemlju.