Istražitelji češljaju i posljednji ispraćaj: Je li se u tužnoj povorci krio ubica Lane Bijedić

Djevojka će danas, prema želji njene majke Nine, biti sahranjena u Beogradu u najužem krugu porodice . Oproštaj uz stihove „Na raskrižju puteva“ Vladimira Pavića

Lana Bijedić (19), koja je u nedjelju monstruozno ubijena, jučer je s Gradskog groblja Sutina ispraćena na vječni počinak. U masu su se utopili i inspektori u civilu, koji su nadgledali okupljene, a neki od istražitelja napravili su videosnimke te fotografije okupljenih tražeći bilo kakvu poveznicu ili trag za rasvjetljavanje ovog zločina.

Tragična sudbina ovoj djevojci namijenila je da iz svog Mostara, u kojem je rođena i odgojena, umjesto u Sarajevo na studij arhitekture, u kovčegu ode u Beograd, gdje će danas, prema želji njene majke Nine, biti sahranjena u najužem krugu porodice.

Stotine suza

Neutješni su jučer bili njeni prijatelji iz djetinjstva, raja iz Četvrte osnovne škole, Srednje građevinske, koju je nedavno završila, brojni sugrađani, predstavnici Grada Mostara, na čelu s Ljubom Bešlićem... Najteže je bilo njenoj majci Nini, profesorici i dekanesi Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Suze su se slijevale niz mnoga lica u velikoj tužnoj koloni, koja je stigla na Sutinu da Lani izrekne posljednje zbogom.

Iako se doimalo kako se njena majka hrabro drži dok svoje jedino dijete ispraća u kovčegu okruženom mnoštvom bijelih ruža i hrizantema, nju su  skoro sve vrijeme obreda, koji je predvodio Radivoje Krulj, mostarski paroh, pridržavali da ne padne.

Zločin i grijeh

- Svjedoci smo strašnog zločina i strašnog grijeha, onog praiskonskog, na koji smo osuđeni kao ljudi ovdje, u vremenu i u prostoru i nema riječi, nema izražaja koji bi mogli reći i utješiti majku, baku, ali i sve nas - rekao je Krulj.

Stihovima „Na raskrižju puteva“ Vladimira Pavića i dirljivim govorima od Lane su se oprostili njeni i prijatelji porodice Bijedić, kao i Sanela Mesihović, direktorica Građevinske škole, i profesor Sead Pašić, bivši rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Saznajemo iz izvora bliskih istrazi, koja se provodi pod nadzorom Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, da su obavljeni razgovori s nekolicinom njenih prijateljica.

 

Raspitivala se za cijenu taksi prijevoza

U policiji čekaju na rezultate vještačenja Laninog laptopa, ali i mobitela. Na dan nestanka, u nedjelju, kod prijateljica se raspitivala za prijevoz taksijem od Mostara do Čapljine. Zna se da je uz sebe imala 100 maraka, ali nakon što joj je tijelo pronađeno u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog u nedjelju navečer, u njenoj odjeći pronađeno je 50 KM.

 

Radna grupa za doživotni zatvor

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić, formirao je radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona radi pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih.

On je u saopćenju naveo da je „dužnost države da spriječi ovakve i slične slučajeve u budućnosti“ te je izrazio nadu da će BiH odreagirati kao i susjedi u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina „koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno“.