Je li vas ikada ''udarila'' struja kada ste nekoga dotaknuli: Evo zašto se to događa

struja
Nekad nam se to čini kao mini električni udar, a nauka iza toga zapravo nije komplicirana

 

Naše tijelo može za nas prirediti divna iznenađenja. Razmislite, naprimjer, o činjenici da smo ponekad u mogućnosti provoditi električnu energiju u malim količinama prema drugim objektima. Jeste li ikad primili lagane električne udare kad ste se približili nekome ili dodirnuli neki predmet? Ako ste se pitali zašto se ova pojava javlja i kako djeluje, ovo je dobra prilika da napokon dobijete neke odgovore na svoja pitanja.

 

 

Elektroni i neutroni

Sve oko nas sastoji se od atoma i, naravno, to uključuje i ljudsko tijelo. Atomi su pak građeni od protona, elektrona i neutrona. Svaki od njih ima pozitivan, negativan ili neutralan naboj, bez iznimke. I dok atomi uglavnom imaju donekle stabilan broj od tri vrste tih čestica, elektroni imaju tendenciju da stalno putuju s jednog mjesta na drugo. To znači da se oni mogu premjestiti s našeg namještaja na našu odjeću, a odatle na rame kolege kad ih pozdravimo i tapkamo po ramenu ili stisnemo ruku.

Kada postoji nedostatak ravnoteže između elektrona i protona, ili drugim riječima, neravnoteža negativne i pozitivne energije, stvara se nešto što naučnici nazivaju statičkim elektricitetom. Bez obzira na njegovo složeno ime, vjerovatno ste i sami stvorili statički elektricitet.

Naprimjer, ako ste ikad trljali kosu o balon, zapravo to radite - ''pokupite'' nekoliko elektrona više nego što ste imali prije. Međutim, ako se malo kasnije približite pozitivno nabijenom predmetu, primjerice, metalnom predmetu ili bilo čemu od provodljivog materijala, vjerovatno ćete osjetiti mali električni udar. To su elektroni koji se kreću s jednog mjesta na drugo, pokušavajući povratiti ravnotežu.

 

Tokom zime ili u dijelovima svijeta gdje je klima posebno suha i hladna, statički elektricitet može biti češći. To je zbog činjenice da je vlažni zrak zapravo prirodni vodič, koji može pomoći u izbjegavanju jačih pražnjenja, poput onih koja se odvijaju u okruženjima u kojima je vlaga niža. U slučaju potonjeg, nedostatak vlage mogao bi uzrokovati česta električna pražnjenja kada se rukujemo ili dodirujemo određene površine, piše Dnevnih.hr.

Kao što ste vjerovatno već znali, metali su glavni vodiči električne energije - toliko da se koriste za stvaranje posebnih predmeta čija je jedina svrha provođenje električne energije. Međutim, postoje i vlakna, poput poliestera, koja imaju nisku razinu vodljivosti i još mogu biti uključena u prijenos električne energije koja putuje s jednog mjesta na drugo kad iznenada damo ili primimo te lagane električne udare. Poliester se nalazi u brojnim predmetima koje koristimo u svakodnevnom životu, uključujući namještaj i odjeću, piše BrightSide.

Jednostavni koraci

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koji će spriječiti da ovaj fenomen bude smetnja u vašem svakodnevnom životu.

Ne koristite gumene cipele kad hodate po podovima koji stvaraju statiku.

Svakako navlažite zrak u prostorijama ako sumnjate da su uzrok statike hladni i suhi uvjeti.

Koristite odjeću od pamuka kako ne biste stvarali statiku svaki put kad je obučete.

Neka vaša koža bude vlažna ili hidratizirana.

Stalno dodirujte metal tako da se statička energija oslobađa u malim serijama, umjesto odjednom.