Jedan od najboljih profesora geografije u BiH Vedran Zubić proglašen tehnološkim viškom

asd
Jedan od najboljih i najpopularnijih profesora geografije u BiH i poznato lice s malih ekrana Vedran Zubić proglašen je tehnološkim viškom u Dobrinjskoj gimnaziji u Sarajevu.

Profesor koji je svojim originalnim pristupom učenicima doprinio da se mnogi zainteresuju za školske aktivnosti, a posebno geografiju i lijepe društvene navike, potvrdio je ovu tužnu informaciju na svom Facebooku.

Za sada nije jasno zbog čega je upravo Zubić proglašen tehnološkim viškom, ali je očito da se mnogima nisu svidjele njegove kritike i stavovi koje nije krio u javnosti.

“Imam ‘čast i privilegiju’ da sam ove godine ‘tehnološki višak’. Osoba koju proglase istom treba ‘ganjati’ papire koje dostavlja u službu, zbrajaju se bodovi i sl. Jedan od papira mi je iznimno zanimljiv. Naime, mora se ići u MIO/PIO da se dobije papir o radnom stažu. Pa zar je moguće da nema ta evidencija u firmi!? A i ako nema, zar je moguće da se ista nekim e-mailom ne može dostaviti u firmu!? Dakle, osoba koja je ‘višak’ mora ići u MIO/PIO, čekati u redu, uplatiti 10 KM i drugi dan (valjda kada se te jednadžbe sa 5 nepoznatih konačno obrade) otići po taj ‘papir’. To je ta “jednostavnost” procesa i informatička revolucija. Da ne povjeruješ! I onda se pitaju što im ljudi idu? Meni je fascinantnije zbog čega bi netko ostao!? Zanimljiva je ovdašnja birokratija…”, napisao je.

Vedrana Zubića, profesora geografije, učenici su 2017. godine proglasili najboljim profesorom. Rođen je u Sarajevu 1975. godine. Od 1983. godine živi u sarajevskom naselju Dobrinja, koja je kako znao reći, njegov personalni i profesionalni “okvir”.
 
Više od 20 godina je radio u Dobrinjskoj gimnaziji.

“Kao relativno mlad dobio sam šansu raditi i u srednjoj i u osnovnoj školi. Radio sam kratko u Četvrtoj Gimnaziji na Ilidži, ali i u OŠ ‘Skender Kulenović’. Ipak, već gotovo 20 godina se vezujem za Gimnaziju Dobrinja u kojoj sam ostvario svoje najveće djelovanje. Jednostavno sam od prvog dana zavolio ovaj posao. Nisam ni sanjao da ću raditi u školi, ali kada vam nešto ‘legne’, onda u tome uživate”, rekao je Zubić prošle godine u razgovoru za Mrežu mira.

Smatra da mnoge njegove kolege na inovativan i zabavan način prenose učenicima znanje.

“Kroz smijeh je sve lakše pa tako i učenje. Na ovaj način časovi budu draži i protiču u ljepšoj atmosferi. Profe naravno moraju biti prijatelji djeci. To je osnova posla”, naglašava Zubić.

Profesor je sa učenicima nedavno pokrenuo i You Tube kanal Vedra Geografija na koji stavlja razne videe.

Profesor Vedran ispraća učenike na poseban način. Svakoj generaciji na posljednjem času napiše dirljivu čestitku i donese buket cvijeća. To je čas na kojem bude mnogo suza, tuge zbog rastanka, ali i smijeha zbog svijeh lijepih trenutaka koji su se desili u toku četverogodišnjeg obrazovanja. Ove godine iako, učenici nisu bili u školi, to ipak nije spriječilo profesora Vedrana da nastavi tradiciju.

Treba podsjetiti da tokom pandemije, koja je za mnoge stvari bila prepreka, profesor Zubić nije želio da pokvari dugogodišnju tradiciju te je uprkos teškim vremenima odlučio obradovati svoje učenike – maturante.

Maturanti profesora Zubića prva su generacija kojoj je razrednik na vrata donio buket cvijeća i pismo kao posvetu.

Tehnološki višak u praksi podrazumijeva da je osoba u nastavnom procesu ostala bez pune norme i da je mora popunjavati u drugim obrazovnim ustanovama, gdje i ukoliko se ukaže šansa.

Izvor: