Jedemo poljske jabuke, a domaće ostaju neprodate

.
U hladnjačama domaćih proizvođača u BiH još ima dosta neprodane jabuke, te nema skoro nikakve zainteresovanosti za nju.

Uzgajivači tvrde da je najveći problem  prekomjerni uvoz jabuka. Na ovom polju se ne radi onoliko koliko se može. Država treba da ograniči kvotu uvoza da bi domaći poljoprivrednici imali gdje da plasiraju svoje proizvode. Takođe, nema nikakvog dodatnog poticaja za naše poljoprivrednike.

- Jabuke su u Tuzlanskom kantonu dobro rodile, ali problem je što nema organizovanog otkupa. Jedino ima za šljivu, a za jabuku nema. Politiku, izgleda, ne zanima što propada domaći proizvođač, a svi znamo da bez seljaka nema jake države, poručio je Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona

Iz udruženja voćara RS-a ukazali su na nisku cijenu jabuke koja se kreće od 35 do 40 feninga. Tražili su zaštitu države, prelevmane i još mnogo toga, međutim pokazalo se da su nemoćni nešto promijeniti. Slugha za njih u državnim institucijama jednostavno nema.

 Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom prvih sedam mjeseci ove godine uvezeno je ukupno 12.930.549 kilograma jabuke, ukupne vrijednosti 7.426.306 KM.

"Jabuke su ove godine došle iz Poljske, Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Rusije i drugih zemalja", stoji u podacima UIO BiH.

U istom periodu ove godine iz BiH je na druga tržišta plasirano 3.439.509 kilograma, vrijednosti 5.232.010 KM.

"Ubjedljivo najviše jabuke otišlo je u Rusiju, pa zatim slijede Crna Gora, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Hrvatska i druge zemlje", ističe se u ovim podacima.