Jedina želja mi je, dok sam živa, da se pronađe svaka žrtva genocida i da dobije svoj nišan

.
Njen brat Ramo ukopan je 2006. godine, brat Kemal 2007., a otac Hajro 2010. godine. Iste godine kada je ukopan otac Hajro pronađene su i tri kosti brata Ismeta

Vasvija Kadilović-Kadić u ratu je izgubila oca Hajru i tri brata, Ramu, Kemala i Ismeta. Rođena Srebreničanka trenutno živi u Tuzli, a svakog 11. jula dođe u Srebrenicu i oda počast svim stradalim.

Ove godine je u Srebrenicu stigla sa sestrom Hajrijom i njenim sinom koji je iz Amerike došao da s njima obavi dženazu i oda počast žrtvama genocida.

- U ratu su mi ubili oca Hajru, mog brata blizanca Ramu, brata Kemala koji je bio neoženjen i brata Ismeta, on je bio najmlađi, oženio se tri mjeseca prije pada Srebrenice. Njegova duša zna da ima kćerku prelijepu, u Americi je - kazala je Kadilović-Kadić za portal "Avaza".

Nijedno kompletirano tijelo

Njen brat Ramo ukopan je 2006. godine, brat Kemal 2007., a otac Hajro 2010. godine. Iste godine kada je ukopan otac Hajro pronađene su i tri kosti brata Ismeta.

- Pošto njegova supruga nije dozvoljavala da ja preuzmem posmrtne ostatke i identifikujem brata, ona je osporila to. Mi smo insistirali tražili, dok je i mati bila živa da, pošto je ukopala dva sina i muža, da ukopa i tog trećeg sina. I dogodine su me pozvali iz Instituta da je ona odobrila i 2011. smo ukopali brata Ismeta samo sa tri kosti. Nijedno tijelo nije kompletirano, ali hvala dragom Allahu našli su smiraj, a i mi smo koliko toliko.

Danas svaki put i kada je obilježavanje Dana šehida i kada su dženaze i kada privatno možemo, dođemo, proučimo, sjednemo kao da smo u svom dvorištu, svojoj avliji, imamo neki osjećaj da su živi, da su tu - ispričala je Kadilović - Kadić.

Cilj je da dođemo do pravde

Uz molitvu dragom Allahu uputila je i molbu svim onim koji znaju da postoji negdje neka grobnica, bilo koje tijelo, da pomognu u ekshumaciji, u traženju, da se sve žrtve pokopaju dostojanstveno.

- To je jedina želja dok sam živa da se pronađe svaka kost bilo koje majke i sestre, a većina njih nije ni doživjela. Nama naše najmilije niko ne može vratiti, ali je najbitnije da tragamo, da se pronađu te kosti i da svaka ta kost, svaka žrtva ima svoj nišan, da se zna gdje će se doći, proučiti. Ja mislim da su toliko zaslužili. I mi nećemo odustati.

Svakog 11. izlazimo i podsjećamo međunarodnu scenu i naš jedini cilj je da dođemo do pravde da se zločini i nalogodavci kazne, a nama naše najmilije ne može niko vratiti. Da nikad niko ne doživi ovo na čitavom dunjaluku - poručila je Kadilović-Kadić.

Njen brat Ramo ukopan je 2006. godine, brat Kemal 2007., a otac Hajro 2010. godine. Iste godine kada je ukopan otac Hajro pronađene su i tri kosti brata Ismeta.

Foto: Avaz