Jedna djevojka povukla tužbu protiv Miroslava Aleksića

asd
Od šest djevojaka koje su optužile reditelja i vlasnika škole glume "Stvar srca" Miroslava Miku Aleksića (68) za silovanje ili nedozvoljene polne radnje, jedna je proteklih dana odustala od tužbe.

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, ova glumica je u policiji prethodno dala iskaz o svemu što je proživjela pohađajući ovaj poznati studio u strogom centru Beograda, misleći da će biti svjedok. Kada je, međutim, saznala da je njena uloga oštećene, odustala je i odlučila da ga ona lično ne tereti.
 
Djevojke su prisjećanja teško podnijele

S obzirom na novonastalu situaciju i ovo povlačenje, ostalo je da još dvije djevojke, koje su optužile Aleksića da ih je seksualno zlostavljao, budu saslušane u Višem tužilaštvu u Beogradu. One ne žele da se otkriva njihov identitet, a jedna od njih je i maloljetna. Kako pišu “Novosti”, one će svoje iskaze dati krajem sedmice.

Do sada su u Tužilaštvu izjave dale glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić i još jedna djevojka (21). One su po pet sati detaljno pričale kroz kakav su pakao prolazile od prvog dana kada su krenule u ovu školu glume. Kako su rekli njihovi advokati, to prisjećanje su vrlo teško podnijele, a Milena je u nekim situacijama plakala. Uspjele su precizno da opišu sve čega su se sjetile. Njihovi iskazi predstavljaju dokaze po kojima se postupa dalje u istrazi.

S druge strane, Aleksić je na saslušanju negirao optužbe, tvrdeći da nikoga nije silovao. On ne spori da je u školi primjenjivao “neke neuobičajene metode”, ali je naveo “da je to bilo u cilju da ih što bolje pripremi za glumu i život u toj profesiji”.
 
Zasad se još ne zna hoće li biti proširenja istrage i da li će se u tužilaštvu osim ovih pet djevojaka pojaviti još oštećenih. Navodno se policiji sa sličnim pričama o seksualnom uznemiravanju od strane Aleksića protekle sedmice prijavilo još desetak djevojaka.

Škola još radi

Međutim, nakon njihovih iskaza treba da se razgraniči da li su bile žrtve seksualnih napada i da li u postupku mogu da budu oštećene ili će samo svjedočiti o njegovim surovijim metodama predavanja.

Inače, u javnosti se ovih dana postavlja i pitanje zašto okrivljeni Aleksić i djevojke koje ga optužuju nisu išle na poligraf. Jugoslav Tintor, advokat u ovom slučaju četiri oštećene djevojke, kaže da se detektor laži “koristi samo u policijskom operativnom radu kada se ne zna ko je osumnjičen, pa da bi se suzio njihov broj”.

Poligraf nije zakonito sredstvo u postupku, jer je nepouzdan. Dešava se da ljudi koji su počinili krivično djelo i za koje imate čvrste materijalne dokaze, jer su ostavili DNK trag i snimila ih je jasno kamera, uspiju da ga prođu. Kod nas se poligrafu daje mitski značaj. Ako imaš dokaze, pa čak i ako su oni slabi, ne ide se na poligraf, jer ni on nije dokaz. Naročito na poligraf ne idu svjedoci – kazao je Tintor.
I pored velike bure u javnosti, pa i zahtjeva da se nakon hapšenja Miroslava Aleksića škola glume, koju je vodio, zatvori, ona još radi. Časove je preuzela Aleksićeva supruga, profesorica glume na FDU u Beogradu Biljana Mašić, a kako smo saznali, polaznici najstarije grupe koji se pripremaju za Akademiju tražili su da dolaze na časove.


 
Nezvanično, neke od oštećenih djevojaka su u istrazi ispričale “da neizmjerno vole Biljanu, da su joj mnogo zahvalne i da sa njom imaju poseban odnos”.

Izvor: