Jedna općina u BiH izravno povezana s Marsom

Pogača i so, tradicionalni doček za najvažnijeg glasnika danas u Jezeru. Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson donio je pismo iz Američke svemirske agencije. Po ovoj lokalnoj zajednici nazvan je krater na Marsu koji će NASA 2020. godine istraživati.

"Danas sam uručio pismo načelnici iz NASA-e u kojem se govori o tome da je ova opština direktno povezana sa Marsom. Danas smo imali i prekrasan događaj sa djecom i studentima i nadam se da ova veza sa Marsom u budućnosti doprinijeti da djeca i studenti shvate koliko su važni nauka i tehnologija, inženjerstvo i matematika u njihovom budućem obrazovanju", navodi Erik Nelson, ambasador SAD-a u BiH - piše N1.

Krater na Marsu je dobio ime po Jezeru jer svojim izgledom na satelitskom snimku izgleda kao ova opština. Iz lokalne vlasti kažu da se nadaju saradnji sa Američkom svemirskom agencijom i izgradnji istraživačko naučnog centra u Jezeru.

"Imamo danas prisutne ovdje i studente i prodekane i profesore PMF-a i AGF-a iz Banjaluke i sigurna sam da saradnje neće ovdje stati. Kao vizionar već vidim ovdje, o ovom malom Jezeru, neki mali NASA-in naučni centar gdje će se studenti moći upoznati sa tehnologijama, napretkom i svim što je NASA saznala izučavajući svemir", ističe Snežana Ružičić, načelnica Jezera.

Izgradnji naučnog centra nadaju se i studenti.

"To treba da bude veliki podstreh za studente i sve mlade i moguće je da se u jednoj maloj sredini pokrene veći projekat, naravno potrebna su nam ulaganja međunarodnih organizacija i Ambasade SAD-a da nam pomognu", poručuje Aleksandar Tomić, student ETF-a u Banjaluci.

Satelitski snimci upućuju da je prije više od 3,5 milijarde godina na Marsu riječna voda prešla obod jezera i tekla delta sistemom u veliko jezero. Što je slučaj i u opštini Jezero na Zemlji.