Jedne liječe, a druge diskriminišu

Ahmic
U MZ-u Alipašin Most II veliki je broj starih i bolesnih koji od prošle godine nemaju adekvatnu uslugu

 

Stanje u zdravstvu KS-a odavno nije bilo teže. Medicinsko osoblje nezadovoljno je uslovima rada, a pacijenti uslugama koje nemaju. I dok se trenutno izgovor za nepružanje usluga traži u pandemiji koronavirusa, stanovnici MZ-a Alipašin Most II nijedan izgovor više ne žele čuti. Oni adekvatnu primarnu zdravstvenu zaštitu nemaju duže od godinu, a ostali su bez nje pod veoma čudnim okolnostima.

Medicinski tim

Ambulanta koja se nalazi u prostorijama MZ-a Alipašin Most II u kojoj se, prema riječima stanovnika, liječi oko 1.400 građana i koja postoji godinama, prošle godine u junu je bila pola radnog vremena zatvorena da bi doktor pola radnog vremena radio u ambulanti koja opslužuje 140 pacijenata!


- Stanovnici novoizgrađenog naselja Miljacka tražili su ambulantu na kućnom pragu, iako je naša ambulanta u blizini, kao i centralni objekat DZ-a Novi Grad. Iako je praksa da se ambulanta otvara, odnosno medicinski tim angažuje na oko 1.500 stanovnika, oni su ambulantu dobili, otvorili i na kraju na pola radnog vremena povukli medicinski tim iz ambulante koja se nalazi u prostorijama Mjesne zajednice Alipašin Most II. Na ovom području veliki je broj starih, bolesnih koji od prošle godine nemaju adekvatnu uslugu, kazao je Aldin Tinjak, predsjednik MZ-a Alipašin Most II.

Stanovnici ovog mjesnog područja spremni su na proteste, jer smatraju da su diskriminisani te da su im oduzeta osnovna prava


Poslije pritisaka, molbi i urgencija Savjeta MZ-a, jedan tim je vraćen u ovu ambulantu, ali samo na nekoliko mjeseci. Uslijedila je pandemija koronavirusa i ova ambulanta je ponovo zatvorena.
- Ključ u bravu je stavljen 23. marta. Rečeno nam je da nema dovoljno medicinskog kadra, da su povučeni u Covid timove i sl. Sve smo to razumjeli, ali ne možemo razumjeti da se do danas nije vratio nijedan tim u našu ambulantu, a ambulanta u naselju Miljacka radi bez prestanka. Pa, zar nije važnije 1.500 od 140 kartona, pita Tinjak.
Stanovnici ovog mjesnog područja spremni su na proteste, jer smatraju da su diskriminisani te da su im oduzeta osnovna ljudska prava.


- Uputili smo niz urgencija Ministarstvu zdravstva i JU DZKS i u ovoj posljednjoj, upućenoj prije nekoliko dana, najavili smo proteste ispred centralnog objekta DZ-a Novi Grad na Otoci, ukoliko se u narednoj sedmici naš problem ne riješi. Mi ovu diskriminaciju nećemo više trpjeti, a iskoristili smo sve druge zakonske mogućnosti, zaključio je Tinjak.
Nikome, pa čak ni direktoru JU DZKS Muhamedu Ahmiću nije jasno kako je moguće da se izdalo odobrenje za otvaranje ambulante, odnosno angažmana ljekarskog tima na 140 kartona, jer je svima poznato da se to može učiniti na, kako Ahmić kaže, 1.600 kartona. Međutim, iako je danas na funkciji direktora, ne mijenja stvari.

Građani su ostali bez medicinske usluge

Preko noći

- Stanovnici čiji su kartoni u ambulanti koja se nalazi u prostorijama MZ-a Alipašin Most II mogu koristiti usluge ambulante u naselju Miljacka, predlaže Ahmić rješenje. A to bi značilo da 1.400 pacijenata ide u ambulantu koja opslužuje 140, umjesto, što je sasvim logično, da bude obrnuto.


- Imamo dosta problema sa zatvorenim ambulantama i nedostatkom kadra. Brojne probleme sam naslijedio i rješavamo ih jedan po jedan. Preko noći se ništa ne može riješiti. Radimo sve što možemo kako bismo uspostavili rad u svim ambulantama koje smo, nažalost, bili primorani da zatvorimo. Raspisali smo već prvi konkurs za prijem novih uposlenika sa čijim početkom rada će se sigurno popraviti stanje, istakao je Ahmić.