Jedno svojstvo pokriva sve ljudske mahane

.
Provjeri i potvrdi informaciju i vijest, i ne prenosi je bez dokaza i ako se u njoj ne krije korist za zajednicu.

 

Nakon što se vratila iz Jemena, ptica Hudhud rekla je Sulejmanu, alejhi selam: “Doznao sam ono što ti ne znaš, iz Sabe ti donosim pouzdanu vijest.” (En-Neml, 22.)

Hudhud nije rekao: ”Čuo sam, priča se o tome”, i sl., već je prenio ono što je konkretno i sa sigurnošću vidio i čemu je svjedočio.

No, i pored toga, Sulejman, alejhi selam, želio je provjeriti tu informaciju, pa je rekao: ”Vidjećemo” – reče Sulejman – “da li govoriš istinu ili lažeš.” (En-Neml, 27.)

Ovo je put i metoda muslimana. Nemoj prenositi sve što čuješ, nemoj prenositi vijesti i priče rekla-kazala, pa da budeš uzrok smutnje, nereda, svađa i sukoba među muslimanima, makar i nehotice.

Umjesto toga, provjeri i potvrdi informaciju i vijest, i ne prenosi je bez dokaza i ako se u njoj ne krije korist za zajednicu.

Upitan je mudrac: ”Koliko mahana i nedostataka ima čovjek?”

Odgovorio je: ”Ljudske mahane se ne mogu izbrojati. Ali, ako čovjek bude posjedovao jedno svojstvo, njime će pokriti sve svoje mahane.”

”Koje je to svojstvo”, upitali su, a on je rekao: ”Čuvanje jezika!”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Dosta je čovjeku laži da prenosi sve što čuje.” (Muslim)(saff.ab)