Jens Stoltenberg o NATO putu Bosne i Hercegovine (VIDEO)

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, u ekskluzivnom intervjuu za N1 govorio je o NATO putu Bosne i Hercegovine. U razgovoru sa Hrvojem Krešićem u Davosu, Stoltenberg je kazao da će NATO nastaviti s političkom i praktičnom potporom Bosni i Hercegovini.

"Kad se sve zbroji i oduzme, to moraju riješiti narodi u BiH. No, BiH je blizak partner NATO-a. Odlučili smo načiniti korak dalje u tom partnerstvu, tako smo prihvatili njihov godišnji plan reformi. Nastavit ćemo surađivati sa BiH kako bi se zemlja modernizirala, provela reforme, kako bi modernizirala svoje obrambene i sigurnosne institucije, uključujući i borbu protiv korupcije. Važno nam je da budemo prisutni u BiH jer NATO ima povijest u ovom dijelu Evrope. Pomogli smo okončati rat u BiH. Ondje smo i dalje prisutni i nastavit ćemo surađivati s BiH", kazao je Stolttenberg na upit o unutarnjim nestabilnostima u Bosni i Hercegovini.

Ponovio je da će NATO osnaživati svoje partnerstvo kada je u pitanju BiH i da će nastavit s političkom i praktičnom potporom.

"Pomagat ćemo modernizirati i osnažiti obrambene i sigurnosne institucije BiH", poručio je generalni sekretar NATO-a u ekskluzivnom intervjuu za N1.