Jesen na gelenderima: Završena ovogodišnja bajka usnulog parka

Četvrto izdanje festivala Jesen na gelenderima u organizaciji Udruženja ABC, završeno je u subotu navečer. U tri dana i noći gelenderske, krošnje postale su centrom šarenila, boja i svjetla, ugostile su domaće i strane umjetnike, ali i najvažnije, sve vas. Organizatori su uspjeli i pokazali kako se nekad zabavljalo, ovog puta u novom ruhu.

Dani su bili posvećeni djeci; mališani iz vrtića i osnovnih škola u jesenskim kostimima uljepšali su naš šareni park. S njima smo recitirali najljepše jesenske pjesme i oslikavali jesen na samo djeci prepoznatljiv način, a dječica iz dramskog studija Mali princ počastili su nas svojom izvedbom predstave Čarobnjak iz Oza. Mickey i Minnie su nas također posjetili, zaljubljeno prošetali Gelenderima i iza sebe ostavili samo ljubav.

Večernji program pak bio je posvećen cijeloj porodici. Među gelenderskim krošnjama imali smo priliku slušati naše domaće umjetnike Huseina Derviševića, Muhameda Lihu, Ellyja Ramića i Sanela Zulića, te grupe Retro i Sheez, a muzikom su park ispunile i gočće iz Banje Luke, kantautorski duo Vanja i Sanja, te Django Jet instrumentalna grupa sa neobičnim zvucima gypsy swinga, a Ignis Crew vatrenim showom zapalio je publiku.

Pored muzike, plesa i dobrog raspoloženja, gradu smo ove godine poklonili i notni zapis Lihine pjesme "Bihać i ja smo rođena braća" na ogradi u parku, kao i statuu mlade bihaćke košarkaške legende, Džanana Muse.

Pored društveno – korisnog i zabavnog aspekta, veliku ulogu u festivalu igra i humanitarna akcija u kojoj su ove godine zahvaljujući građanima i Vijećima učenika Gimnazije Bihać i Medicinske škole uspjeli prikupiti 2216 KM koje će biti iskorištena za kupovinu drva za ogrjev socialnim porodicama.

Organizatori se ovom prilikom još jednom zahvaljuju generalnim sponzorima festivala, mljekari Meggle i Sarajevo osiguranju bez čije nesebične podrške realizacija ovog festivala ne bi bila moguća, zatim partnerima projekta Gradu Bihaću, JU Zavodu za prostorno uređenje, JKP Komrad, JU Sport, odmor i rekreacija, Dado Musicu, JU Kulturom centru, Promet techno – Yamaha, Američkom kutku Bihać, kao i MUP-u USK-a čiji su pripadnici profesionalno i predano osiguravali naš festival.

Svima građanima koji su prisustvovali i na bilo koji drugi način uveličali ovu manifestaciju od organizatora jedno veliko hvala - na energiji, podršci i ljubavi koju su im dali i zajedno s njima ispisali bajku usnulog parka i ove godine! Bajka nek živi i dalje, do sljedeće godine, kada će opet na poznatom mjestu ali ovaj put sa još više dana biti ponovo organizovana bihaćka manifestacija Jesen na gelenderima. 

Sve fotografije i video zapise možete pogledati na Facebook stranici festivala.