Jesmo smo li spremni za drugi val epidemije? Bolnice odbile da skladište respiratore!

Respiratori

Mustafa Kadribegović, v. d. direktor Federalne uprave Civilne zaštite, govori o problemima privremenog smještaja respiratora i da li smo spremni za drugi val epidemije 

Da li ste kontaktirali s bolnicama u Federaciji BiH i veletrgovcima koji imaju odobrenje za skladištenje respiratora koje je nabavila firma FH Srebrena malina i kakve ste odgovore dobili?

 

- Na osnovu farmaceutsko-inspekcijskog nadzora Inspektorata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Federalnoj upravi Civilne zaštite je naređeno hitno i adekvatno skladištenje 80 respiratora ACM812A, koji se nalaze u skladištu FUCZ-a. Ovo naređenje podrazumijeva da se respiratori moraju skladištiti u skladištima koja su odobrena za te namjene od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Novi poziv

U tom smislu FUCZ je već sutradan nakon provedenog farmaceutsko-inspekcijskog nadzora uputio poziv za dostavljanje ponuda na četiri adrese ovlaštenih veletrgovaca medicinskim sredstvima u Kantonu Sarajevo.

Novčana sredstva su skromnija, ali iz zdravstvenog sektora u posljednje vrijeme nisu iskazali potrebu za nabavkom medicinskih sredstava

U ponedjeljak, 1. juna 2020. godine, pristigla je jedna ponuda, ali je 3. juna ponuđač obavijestio FUCZ da ne može preuzeti rizik skladištenja zbog problema s osiguranjem robe, koja je predmet skladištenja od strane osiguravajućih kuća. Nakon toga, FUCZ je uputio zahtjeve za privremeno skladištenje respiratora ACM812A na adrese UKC-a Tuzla, SKB-a Mostar, Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i KCUS-a. Sve navedene zdravstvene ustanove su nas obavijestile da ne mogu udovoljiti našem zahtjevu.

Šta dalje? Da li ste se jedino Vi angažovali u traženju rješenja za privremeno skladištenje respiratora ili su uključene i druge institucije?

- Već danas (jučer, op. a) ćemo ići s pozivom svim veletrgovcima medicinskim sredstvima u BiH da dostave ponude za skladištenje respiratora i transport do skladišta.

Obratili ste se Tužilaštvu BiH kako biste dobili pojašnjenje o tome da li postoje prepreke u smislu određenih mjera zabrana koje je izrekao Sud BiH da biste mogli na bilo koji način manipulisati respiratorima? Jeste li u međuvremenu dobili odgovor i ako jeste, šta je njegova suština?

- Odgovor od Tužilaštva BiH smo dobili 11. juna, u kojem navode da Tužilaštvo BiH ne izdaje u tom smislu nikakva odobrenja, da za predmetne respiratore nije izrečena bilo kakva zabrana te da je Federalna uprava CZ-a dužna o svim promjenama pravovremeno izvještavati Tužilaštvo BiH.

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana je za sutra. Na dnevnom redu je izvještaj Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM i Informacija o radu FUCZ-a od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane koronavirusom. Bili ste na sjednici Odbora i sada ste dobili poziv da dođete na sjednicu. Šta se po Vašem mišljenju konkretno može postići parlamentarnim raspravama u odnosu na istragu koju vodi Tužilaštvo BiH?

- Parlament FBiH je zakonodavni organ u Federaciji BiH i u tom smislu parlamentarni nadzor i očitovanja o konkretnim pitanjima parlamentarnih tijela su legitiman i demokratski metod tretiranja određenih pitanja i svakako mogu dati odgovore na aktuelna pitanja, a problematika nabavke respiratora je već neko vrijeme jedno od možda najaktuelnijih pitanja.

Ranije ste kazali da je u FUCZ stiglo devet ponuda za nabavku respiratora, ali da ste lično vidjeli samo jednu, onu od firme FH Srebrena malina. Šta se desilo s ostalim ponudama, zašto su u ovom slučaju zaobiđene?

- Naknadno sam upoznat o devet ponuda za nabavku respiratora. Moglo bi se reći da neke od tih ponuda i nisu klasične poslovne ponude, koje podrazumijevaju tačan naziv robe koja se nudi, cijenu, garanciju, rok isporuke i slično, već su zapravo obavještenja upućena najčešće mailom o mogućnosti nabavke respiratora. Neke ponude su bile i konkretnije i sadržajnije podacima i na osnovu svega toga može se reći da je u FUCZ pristiglo ukupno devet ponuda vezano za nabavku respiratora.

Hoćete li raskinuti ugovor sa Srebrenom malinom ako se u konačnici pokaže da respiratori ne mogu poslužiti za onu namjenu za koju su prevashodno kupljeni, a to je liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19?

- Raskid ugovora kao opcija zaista postoji, ali on nosi i priličnu neizvjesnost po pitanju povrata novčanih sredstava koja su utrošena u nabavci respiratora.

Donacije prijatelja

Smatramo da je u ovom trenutku prioritetno da nadležne institucije provedu proces usaglašavanja, odnosno validacije respiratora da bi se pouzdano utvrdila njihova svrha.

Imate li informaciju da li su završene procedure za preostalih 20 respiratora koji se nalaze na Sarajevskom aerodromu?

- Što se tiče preostalih 20 respiratora, nemamo u ovom trenutku nikakve informacije, osim onih koje su se mogle naći u medijima.

S obzirom na to da se pogoršava epidemiološka situacija u cijeloj BiH, a broj novozaraženih ljudi svakim danom se povećava, da li ima dovoljno novca za nabavku medicinskih sredstava i opreme, odnosno da li smo spremni za drugi val epidemije?

- Što se tiče sredstava posebne naknade namijenjenih za zaštitu i spašavanje odobrenih u budžetu za 2020. godinu, postoje određena sredstva koja su znatno skromnija od onih do sada potrošenih tokom krize izazvane koronavirusom. Po pitanju zaštitne opreme, dezinfekcijskih sredstava i slično, dosta toga je nabavljeno, a dosta je i donirano od prijateljskih zemalja, tako da sam mišljenja da u ovom trenutku ne postoji realna potreba za dodatnim nabavkama, a ni zdravstveni sektor nije u zadnje vrijeme iskazivao neke dodatne potrebe.