Jeste li spremni za ovo? Stigla je prognoza za vikend

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti i sunčanije bilo je na jugu i istoku zemlje. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature zraka u 8 sati: Sokolac 8, Bjelašnica 9, Livno 10, Drvar 11, Bugojno, Jajce, Prijedor i Sanski Most 12, Banja Luka, Ivan Sedlo, Tuzla i Zenica 13, Bijeljina, Brčko, Doboj, Gradačac, Sarajevo, Stolac i Zvornik 14, Bihać, Grude i Široki Brijeg 15, Trebinje 19, Neum 20, Mostar 21 stepen. 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana lokalno će padati slabija kiša ili kratkotrajni pljusak. Tokom dana, na jugu postupno smanjenje oblačnosti i sunčanije. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 26, na jugu zemlje do 29 stepena.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, mjestimično može pasti i malo kiše ili kratkotrajni pljusak. Najviša dnevna temperatura oko 24 stepena.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Tokom prijepodneva će biti ugodnije, mada uz povećanu naoblaku, dok bi u drugom dijelu dana, usljed mjestimično sparnog vremena, osjetljive osobe trebale biti opreznije i ne pretjerivati sa aktivnostima. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti. Poslijepodnevni, kratkotrajni pljuskovi, također bi mogli povremeno kvariti opštu sliku. Poželjno je slojevito se odjenuti, prenosi Radiosarajevo.

Objavljena je prognoza i za naredna tri dana:

12. 09. - četvrtak - u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slabi lokalni pljuskovi su mogući na sjeveru i istoku Hercegovine, zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje i do 20, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 26, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 30 stepeni.

13. 09. - petak - u Bosni prije podne dosta magle i niskih oblaka. Sunčanije u drugoj polovini dana. U Hercegovini sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 14, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 25, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 30 stepeni.

14. 09. - subota - u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18, na jugu zemlje do 21, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 28, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 31 stepen, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.