Jeste li strogi ili popustljivi roditelji

mame
Autoritativni roditelji su izuzetno zahtjevni. Oni postavljaju stroga pravila, ali istovremeno poštuju potrebe mališana

 

Onako kako odgajate dijete, takvo će i ono biti kada poraste - tvrde pedagozi koji su, na osnovu studija, došli do zaključka da postoje tri osnovna tipa odgoja.

Precizno objašnjenje

- Autoritativni roditelji su izuzetno zahtjevni. Oni postavljaju rigidna pravila, ali istovremeno poštuju potrebe mališana. Iako uvijek traže precizno objašnjenje za sve što djeca žele ili traže, u isti mah su spremni saslušati i uvaže njihovo mišljenje. Stručnjaci kažu da je ovo najbolji pristup i da su tinejdžeri iz takvih porodica poslušni, imaju svoje "ja" i ne upadaju u nevolje.

- Popustljivi roditelji ne postavljaju nikakva pravila niti granice. Kod njih vlada široka demokratija. Skoro uvijek su na strani djeteta, izlaze im u susret i ispunjavaju im ne samo potrebe i želje, već i hirove. Problem je što ih njihova djeca kada porastu ne doživljavaju kao autoritet, pa ih ne poštuju previše, a nemaju poštovanje ni prema drugima.

Pravila i granice

- Roditelji koji kontroliraju svaki korak svoje djece, postavljaju im jasna pravila i granice, ali ne objašnjavaju razloge za to. Ne žele saslušati mišljenje mališana, nego sve mora biti po njihovom. Upravo djeca odgajana na ovaj način imaju najveće šanse izrasti u delinkvente ili osobe sklone porocima.