Jeste li znali da kultna animirana serija "Mumijevi" ima svoj muzej u Finskoj?

mumijevi
Skandinavska animirana serija "Mumijevi" koja je obilježila djetinjstva mnogih u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu, ima muzej posvećen ovim popularnim likovima, koji se nalazi u gradu Tampere u Finskoj.

U Moomin Museum se nalazi zbirka od više od 2.000 djela, koje je poklonila autorica, ilustratorica i kreatorica kultne serije Tove Jansson. Tako se u muzeju mogu pogledati izložbe i razne ilustracije, a postoje i čitaonica te radnja sa suvenirima.

Kako navode na web stranici muzeja, ovo je jedinstveni umjetnički muzej za ljubitelje likova iz "Mumijeva" namijenjen svim uzrastima, budući da su "Mumijevi" osmišljeni još 1940. godine.

"Doživite čaroliju doline Mumijevih tako što ćete ući u Hobgoblinov šešir, diviti se našim prekrasno izrađenim stolovima i biti zadivljeni našim svjetlucavim kometom koji lebdi nebom. Nudimo raznolik program izložbi koje se redovito mijenjaju", naveli su iz muzeja.

Također, u finskom gradu Naantali na otoku Kailo nalazi se i čuvena kuća Mumijevih, ali bude otvorena samo jednom godišnje i to sedam dana u februaru. Sobe, kuhinja, namještaj i tavan su isti kao i u knjizi. Kuća je plave boje i ima četiri sprata. Identičnu kuću moguće je pronaći i u Tokiju u Japanu.