Jevreji širom svijeta slave blagdan Pesah, bh. zvaničnici i vjerski poglavari uputili čestitke

pesah
Pesah, najveći jevrejski blagdan, ove godine se obilježava od 27. marta do 4. aprila, zbog pandemije i zabrane okupljana bit će proslavljem u krugu porodice bez većih kontakata.

 

Pesah je blagdan koji se obilježava u spomen spasenja Jevreja iz egipatskog ropstva. U svijetu Pesah je blagdan koji se slavi najduže u kontinuitetu, već više od 2.500 godina, dok ga Jevreji u Bosni i Hercegovini slave više od 450 godina. Blagdan traje osam dana, a prema jevrejskom lunarnom kalendaru taje od 15. do 22. nisana.

Obilježavanje Pesaha započinje prije prvog dana blagdan večerom koja se zove Seder večer. Seder na hebrejskom znači red, a Seder večera je praznična, obredna večera na kojoj se molitve, čitanje Hagade, koje je osnovni dio Sedere, i svi drugi običaji obavljaju po strogo utvrdjenom redu.

Iz Hagade se isčitava događaj koji se odnosi na blagdan, hronološki iznoseći historijat dolaska jevrejskih plemena u Misir (Egipat), njihovo oslobadjanje iz ropstva i objašnjava svrhu pashalne žrtve za vrijeme Drugog hrama.

Pesah je praznik slobode, ali i praznik proljeća i praznik beskvasnih hljebova. Također, Pesahom se u isto vrijeme slavi i dobijanje svete knjige Tore, koja je homogenizirala i jevrejski narod i jevrejsku vjeru.

Brojni bh. zvaničnici uputili čestitke

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio čestitku povodom Pesaha uz želju da Jevreji provedu praznične dane sa svojim najmilijima, te da radost Pesaha podijele sa svojim komšijama, u duhu bosanskohercegovačke tradicije međusobnog uvažavanja i zajedničkog života

"Predsjedniku Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakobu Finciju i svim bosanskohercegovačkim Jevrejima čestitam Pesah. Ovaj veliki jevrejski praznik nosi simboliku stjecanja slobode i izlaska iz ropstva, te kao takav predstavlja slavljenje ljudskog dostojanstva i nade u bolju sutrašnjicu", dodao je.

Povodom najvećeg Jevrejskog blagdana i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, uputio je čestitku u nadi da će ga na Seder večeri dočekati sa bližnjima u blagostanju.

"Jevrejska zajednica je neodvojivi dio našeg bh. društva, kulture i tradicije, a Pesah praznik koji moramo nastaviti obilježavati, čuvati i koristiti kako bi se okupljali, družili, njegovali naše odnose unutar porodica i društva", poručio je.

Vrhbosanski nadbiskup uzoriti Vinko kardinal Puljić uputio je čestitku Jevrejskoj zajednici povodom Pesaha.

"Obilježavanjem Pesaha posebno se Bogu zahvaljuje za izlazak iz ropstva u život slobode. Ove godine će to se obilježiti po obiteljima. I danas molimo Boga da nas oslobodi od ove pandemije zaraze, da možemo dostojanstveno ljudski živjeti", istakao je.

Slavljenjem Pesaha slavimo obilježavanje izvanjske slobode, koja se dogodila izlaskom iz egipatskog ropstva jer sloboda čini sastavni dio čovjekovog dostojanstva. Pogotovo sloboda koju Bog daje u duši i u srcu, a onda i u zajednici.

 

Foto: Klix