Jewell: Vlasti BiH su zainteresirane za novi aranžman sa MMF-om, ali on će ovisiti o apetitu za sprovođenje reformi

asd
Pregovori su suspendovani u decembru prošle godine, jer se nismo uspjeli dogovoriti s vlastima o kritičnim reformama

Samo što je izvršena uplata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH traže novi aranžman, rekao je Andrew Jewell, predstavnik MMF-a u BiH. Posljednja uplata MMF-a bila je prije nekoliko dana u vrijednosti od 305 miliona eura.

- Ne mislim da ova alokacija na bilo koji način utiče na to kako ćemo se mi ponašati u novim pregovorima, ako i kad se dese. Mi ćemo procijeniti ekonomsku situaciju i pričati s vlastima koje reforme mislimo da su najvažnije, rekao je Jewell.

Kada je riječ o ovoj uplati finansijska potreba BiH je smanjena, ali potrebe i zainteresiranost za novi aranžman sa MMF-om, kaže Jewell, ovisi o sprovođenju reformi.

- Pitanje je da li postoji apetit za sprovođenje reformi ili ne, i kakva je potreba za finansiranjem. Međutim, kada pričamo s vlastima, oni kažu da su zainteresovani za novi program. Oni nam kažu da benefiti postoje i mimo finansijskih sredstava, jer aranžman donosi više discipline i koordinacije, drugi donatori se interesuju da li će biti aranžmana, a i agencije za rejting žele da vide blisku saradnju vlasti i MMF-a, poručio je Jewell.

Jewell je istakao kako će uslovi o novom aranžmanu i pregovorima sa MMF-om biti poznati tek kada bude poznato hoće li se program uopšte desiti.

- Kao što znate, pregovori su suspendovani u decembru prošle godine, jer se nismo uspjeli dogovoriti s vlastima o kritičnim reformama. Nejasno je u ovom trenutku kako će se to dogoditi niti možemo predvidjeti kakva će biti situacija, jer postoji mnogo neizvjesnosti u vezi s covidom. Broj novih slučajeva raste i ko zna gdje ćemo biti za nekoliko mjeseci”, rekao je Jewell.

Govoreći o bh. ekonomiji Jewell je istakao kako zbog situacije s koronavirusom uvijek postoji rizik da se stanje može pogoršati, pogotovo tokom hladnijeg perioda.

- Mi smo očekivali porast oko tri odsto. Na jesen planiramo posjetu i tada ćemo se malo pobliže pozabaviti situacijom. Izvjesno je da ćemo morati korigovati naše projekcije. Ali zasad predviđamo porast od tri odsto u poređenju s padom od 4,3 odsto prema podacima Zavoda za statistiku. Oni su poslije objavili statistiku koja je pokazala da je pad bliži cifri od tri odsto. Naravno, zbog covid situacije postoji rizik da se stanje može pogoršati, posebno što će tokom hladnijeg perioda ljudi više boraviti u zatvorenom. Što se tiče fiskalne situacije, vlasti su godinama imale suficite koji su prerasli u deficite tokom covid krize, što je potpuno primjereno sve dok se bavimo suzbijanjem posljedica korone. Ali kada prevaziđemo covid krizu, očekujemo da će se vlasti vratiti fiskalnom suficitu, smatra Jewell.

Komentarišući način na koji je privremeno prevaziđena kriza unutar Centralne banke, Jewell ističe da je MMF zadovoljan činjenicom da Centralna banka normalno funkcioniše, te apeluje na Predsjedništvo da u što kraćem roku donese odluku o imenovanju članova Upravnog odbora.