Jezero oko kojeg se spore Srbija i Kosovo moglo bi se zvati po Trampu

jezero
Jezero je ključan izvor pitke vode za više od trećine od 1,8 miliona kosovskih stanovnika

 

Uz hotele i golf klubove, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) uskoro bi mogao imati i jezero nazvano po njemu. Riječ je o jezeru o kojem se spore Srbija i Kosovo.

Radi se o 24 kilometara dugom i vrlo uskom jezeru koje se proteže kroz Srbiju i Kosovo. Obje strane ga svojataju i nazivaju različitim imenima.

U četvrtak se na kosovskoj strani pojavio velik natpis na engleskom jeziku na kojem piše "Lake Trump" (Trampovo jezero), a na srpskoj je, pak, izvješena zahvala republikanskom predsjedniku na nedavnom posredovanju u razgovorima Kosova i Srbije.

- Predsjedniče Tramp, kosovski Srbi su vam zahvalni što ste donijeli mir - piše na transparentu.

Jezero se na Kosovu naziva Ujman, a u Srbiji Gazivode.

Trampov savjetnik Ričard Grenel (Richard Grenell), koji je vodio pregovore, rekao je da je ideja da se jezero nazove po Trampu izvorno bila šala.

- Trajala je nevjerojatna svađa oko imena, pa sam ja u šali rekao da ću ga odsad zvati Trumpovim jezerom - kazao je za jednu američku televizijsku emisiju.

Srbijanska vlada još nije komentirala pitanje naziva. Tri četvrtine tog jezera na kosovskoj je strani, a četvrtina u Srbiji.

Jezero je ključan izvor pitke vode za više od trećine od 1,8 miliona kosovskih stanovnika, te izvor hlađenja za termoelektrane koje proizvode gotovo svu struju u toj državi.