JKP „10. JULI“ očistilo prvu od najmanje 10 divljih deponija u ovoj godini

PREDUZECE
Uposlenici Javnog komunalnog preduzeća „10. JULI“ proteklih dana su očistili divlju deponiju u naselju Halkići, prvu od najmanje 10 planiranih u ovoj godini.

Time je započela realizacija aktivnosti koju je inicirala neformalna grupa građana „Čuvari okoliša“, a koju će Općina Bosanska Krupa realizirati u partnerstvu sa komunalnim preduzećem.

„Čuvari okoliša“ je neformalna grupa građana iz Bosanske Krupe koja se zalaže za čistiju i bolju životnu sredinu. Iza sebe imaju niz vrlo uspješnih i prepoznatljivih ekoloških akcija.

Pokretači su i ove aktivnosti koju će u 2020. godini provoditi JKP „10. JULI“, a za šta je sredstva osigurala Općina Bosanska Krupa. „Održali smo sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Općine, komunalnog preduzeća i „Čuvara okoliša“ na kojem smo razgovarali o načinima i modelima rješavanja divljih deponija u našoj općini. To me je ponukalo da sredstva koja smo planirali u budžetu za ovu godinu u iznosu od 10.000 KM za sanaciju deponija doznačim na račun komunalnog preduzeća što će im služiti za troškove sanacije po jedne deponije u svakom mjesecu.

Ukoliko bude kapaciteta u preduzeću ovaj grant ćemo i uvećati“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Divlje deponije koje će se urediti odredila je Služba za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove u dogovoru sa komunalnim preduzećem. Nalaze se u naseljima Ljusina, Vranjska, Pučenik, Vrletnica, Crkvina, Ostružnica.

„Na prostoru lokalne zajednice ima mnogo divljih deponija, manjih i većih oko kojih treba više angažmana, vjerovatno i onih za koje i ne znamo u ovom trenutku. Locirali smo one kritične koje mogu sanirati naši radnici sa raspoloživom mehanizacijom i te ćemo urediti u ovoj godini. Na tome naravno nećemo stati.

Nastavljamo i ubuduće, na ovaj ili neki drugi način, manje je važno. Bitan nam je cilj, a to je čista i sigurna priroda“, ističe direktor JKP „10. JULI“ Zihad Jašaragić. U ovoj priči, kako naglašavaju nadležne općinske službe, preduzeća i aktivisti, od izuzetne je važnosti i svijest građana o čuvanju životne sredine, stoga mole sve građane da vode računa o tome gdje odlažu otpad, a one nesavjesne podsjećaju i na propisane kazne.