JKP "Vodovod" Cazin: Zašto je voda ponekad žućkasta ili mutna?

Home

JKP "Vodovod" Cazin: Zašto je voda ponekad žućkasta ili mutna?


JKP "Vodovod" Cazin od nedavno ima svoju Facebook stranicu u cilju bolje informiranosti građana o planiranim radovima, prekidima u isporuci vode, sanaciji kvarova, također odgovaraju na pitanja građana iz oblasti vodosnadbijevanja Grada Cazina.

Do sada ste dobili odgovor na sljedeća pitanja:

  1. Kakva je tvrdoća vode iz vodovodnog sistema?
  2. Ko kontroliše kvalitet vode iz vodovodnog sistema Grada Cazina?
  3. Zašto je voda ponekad bijela?

Ovaj put JKP "Vodovod" Cazin odgovara na pitanje zašto je voda ponekad žućkasta ili mutna:

- Ova pojava se dešava najčešće kao posljedica sanacije kvarova na većim cjevovodima. Izvorska voda nije apsolutno čista te se s vremenom na cjevovodu formira talog. Zbog takvog taloga se vrše čišćenja rezervoara i ispiranje cjevovoda. Međutim, prilikom sanacije kvarova posebno na velikim profilima cjevovoda te nakon puštanja vode u cjevovod dio tog taloga se podigne i zamuti vodu. Ovakva zamućenja uglavnom nisu dugotrajna te se smiruju nakon 24 h. Osim toga, postoji također mogućnost da nakon pucanja cijevi i kvara u instalacije prodre zemlja. Nakon sanacije kvara moguće je da se nekada na slavini pojavi zamućenje. U svakom slučaju, kao posljedice naprijed navedenih situacija, mutnoća vode na slavinama ne može trajati dugo. Potrebno je pustiti da oteče voda koja se treba za kratko vrijeme potpuno izbistriti i onda je spremna za korištenje.

Naravno, mutnoća može nastati i kao posljedica loših vremenskih prilika, ali o takvoj vrsti zamućenja JKP Vodovod Cazin svoje potrošače redovno obavještava putem sredstava javnog informisanja.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno se možete javiti u inboks stranice.

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 09/10/2017 - 15:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top