Još dva dana do 5. septembra: Sporazum je mrtav, a Čović i dalje optimista

Potpisnici sporazuma o formiranju vlasti slažu se tek u jednom, da je vrijeme prokockano i da će se, najvjerovatnije, morati krenuti ispočetka

Dva dana su ostala do 5. septembra, kada ističe rok sporazuma o formiranju državne vlasti koji su potpisali politički lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a prošlog mjeseca. Stavovi lidera, čini se, nikad nisu bili udaljeniji, a zvanične najave novih sastanaka koalicionih partnera još nema.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović osvrnuo se jučer na neformiranje vlasti u državi, podsjećajući da je prošla skoro godina od izbora te da je vrijeme bespotrebno potrošeno. I bez obzira na sve što se posljednjih dana dešavalo na bh. političkom nebu, Čović je tradicionalno optimističan.

Tehničko i strateško

- Ne bih ja bio ja kada ne bih očekivao da nešto postignemo. Realno, 5. rujan je vrlo blizu i mislim da smo prokockali 25 dana u dogovaranju, s obzirom na potpis koji smo stavili na sporazum, a koji je, prema mom mišljenju, bio toliko snažan. Bio je i jasno raspravljen bez dodatnih pitanja, pa je bilo očekivano da taj posao završimo. Mi i dalje nemamo drugog puta osim da razgovaramo. To je proces, a ono što će hrvatski predstavnici tražiti je brza uspostava vlasti, kazao je Čović.

Ponovio je da je put u EU i NATO neupitan, kao i da, imajući u vidu da svi ne dijele jednake stavove, nema druge nego razgovarati i vidjeti šta je to tehničko, a šta strateško pitanje.

- Naš stav je jasan i to smo ugradili u elemente potpisanog sporazuma. Nastojimo osigurati konstitutivnost i jednakopravnost, odnosno legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti od sva tri naroda i dati šansu da nova vlast što prije profunkcionira kako bismo pokrenuli ekonomske programe i uhvatili se ukoštac sa socijalnim pitanjima, naglasio je Čović.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik jučer se u Banjoj Luci sastao sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim. Kako je rečeno nakon sastanka, razgovarano je o neformiranju vlasti na nivou BiH. Dodik očekuje da EU uskoro zauzme stav o dešavanjima u BiH, “jer su priče o NATO i Evropskoj uniji dva odvojena procesa”. Ostavlja mogućnost da se u narednim danima obave konsultacije u vezi sa sporazumom lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a o formiranju vlasti na nivou BiH, te da se desi priča o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ali je, kaže, malo vjerovatna.

- Vidljivo je da je sporazum opstruisan, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni. Hoćemo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda. Ovih dana čuju se razne interpretacije da u vlast mogu i drugi, ali to nije adekvatno predstavljanje naroda, rekao je Dodik.

Zbog nepoštovanja sporazuma koji su potpisali lideri, Dodik je rekao kako neće dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u NSRS-u.

- Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u Narodnu skupštinu Srpske. Obavićemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Narodnu skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u NSRS-u da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore sa FBiH, najavio je Dodik.

Podsjećamo, prije nekoliko dana je Upravni odbor PIC-a pozvao političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija.

- Reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta. Ustav BiH, zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati, navodi se u izjavi ambasadora PIC-a.

Ambasador Ivancov, kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, smatra da se taj posao trebao uraditi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda.

- Dejtonski princip podrazumijeva da pobjednici iz svih naroda učestvuju u formiranju vlasti. Dakle, tri vodeće stranke i u skladu sa pravilima predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Srbin i to treba da bude ispoštovano, poručio je.

Govoreći o ANP-u, rekao je da stoji iza toga da se to pitanje mora staviti u stranu i da se vodi dijalog na osnovu sporazuma.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Staša Košarac cijeni da je sporazum “važan dokument, s obzirom na činjenicu da je to proizvod tri lidera koji su sigurno u izbornom procesu i te su političke strukture u izbornom procesu dominantne kod svojih naroda”.

- Mislim da takvu vrstu sporazuma treba afirmisati, jer je nastao bez uticaja međunarodne zajednice u BiH. Vjerujem da postoji još dovoljno vremena, vjerujem da postoji politička spremnost kako bi do 5. septembra došlo do izbora kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a to bi značilo da bi se ipak taj rok od 5. septembra, rekao bih, prolongirao kako bi se onda ušlo u fazu da se izabere Savjet ministara i da se u tom pravcu zaokruži konstituisanje zajedničkog nivoa vlasti, kazao je Košarac.

U 5. septembar ne vjeruju u SDS-u. Lider ove stranke Mirko Šarović ubijeđen je da promjena neće biti do izbora 2020.

- S obzirom na to da provedba sporazuma nije ni počela, samim različitim tumačenjem odredaba sporazuma od potpisnika dovela je do toga da smo, čini mi se, nekoliko koraka dalje nego što smo bili prilikom njegovog potpisivanja. Ohrabrenje za nepoštivanje tog sporazuma daje i izjava ruskog ambasadora koji se direktno miješa u unutarnje stanje BiH i ohrabruje antidržavne elemente u BiH. Prema tome, smatram da je ovaj sporazum mrtav i da će morati uslijediti nova runda pregovora i razgovora dok se ne postigne konsenzus, kaže za Oslobođenje državni poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA).

Dodaje da ne zna gdje u HDZ-u i SNSD-u pronalaze “izvor optimizma”.

Nerealne prijetnje

- Ali, očigledno je da ruski ambasador ohrabruje upravo ove koji su zakočili provedbu sporazuma i da zapravo ohrabrenje u smislu da ANP treba staviti po strani isključuje mogućnost bilo kakvog napretka u pogledu implementacije ovog sporazuma, kaže Mehmedović.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da, ako posmatramo zauzete stavove lidera političkih stranaka unutar BiH, a koji su isključivi, čini se da do 5. septembra nećemo imati mandatara.

- To je ono što je sasvim sigurno. Ono što se otvara kao veliki problem u javnosti, oko čega se i lome koplja, jeste šta će se dešavati poslije toga. Naravno, imamo i velike prijetnje, koje jesu uznemirujuće za cjelokupni dalji politički život unutar BiH, ali mi se isto tako čini da one nisu realne i da neće biti ostvarene. Tu prevashodno mislim na prijetnje koje je izrekao gospodin Dodik, kaže Topić.