Još jednom, žrtve na udaru negatora zločina

log
Mnogo kritika u javnosti posljednjih dana izazvalo je gostovanje reditelja filma “Dara iz Jasenovca”, Predraga Antonijevića, kod novinara Milomira Marića na jednoj srbijanskoj televiziji. Oni su u svom razgovoru omalovažavali žrtve prijedorskih logora. Prijedorski logoraši kažu da godinama čekaju usvajanje zakona koji bi ih štitio i koji ne bi dozvolio da se manipulira njihovim sudbinama.

Apsurdno je o ovim izjavama uopće raspravljati, kaže Fikret Alić, poznat kao logoraš sa žice. Kad god dođe na mjesto gdje se nalazio logor „Trnopolje“, u kojem je i nastala njegova slika koja je obišla cijeli svijet, probude mu se sjećanja na najgore trenutke u životu.

FIKRET ALIĆ, bivši logoraš

“Ako nisu bili logoru, zašto je onda ubijeno 1800 ljudi? U Keratermu, za noć, 200 ljudi je ubijeno, koji su nađeni u Tomašici. Neka ga je sram i stid cijelog svijeta što pljuje po međunarodnoj zajednici i presudi Haškog tribunala. Sa prijedorske regije je osuđeno najviše ratnih zločinaca.”

Iako su ih ovakve izjave zaboljele, prijedorski logoraši kažu da ih nisu iznenadile, jer se već godinama suočavaju sa pokušajima negiranja dešavanja u Bosni i Hercegovini, postojanja logora, genocida u Srebrenici. Za sve ovo dio krivice ide i državi Bosni i Hercegovini, jer još ne postoji zakon koji bi štitio logoraše, kaže Jusuf Arifagić.

JUSUF ARIFAGIĆ, bivši logoraš

“Nemamo mnoge zakone koje je Njemačka donijela poslije svih logora, gdje su bili Jevreji i ostali narodi, zahvaljujući fašizmu. Tako da ja često puta odgovor ili krivicu vidim upravo kod nas u Bosni i Hercegovini, da mi koji smo preživjeli sve to što smo preživjeli, logore, torture i dokazali, na kraju krajeva, da se u ovoj zemlji dogodio genocid na određenim mjestima, nismo imali snage u sebi da donesemo zakone koji će nas zaštititi.”

Zakon o pravima žrtava torture se već više od 5 godina nalazi u proceduri, jer nema želje za njegovim usvajanjem. Posljedica svega toga su i ovakva dešavanja, a preduslov za respekt svih žrtava je donošenje odgovarajućeg zakona, ističe predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Seid Omerović.

SEID OMEROVIĆ, predsjednik Saveza logoraša u BiH

“Priče i uobičajeni stavovi trebaju da se temelje na respektu i uvažavanju i vlastitih, ali isto tako sa još većim senzibilitetom, treba da respektujemo tuđe žrtve. Savez logoraša u BiH stoji na stanovištu da su sve žrtve žrtve i da se sve trebaju respektovati sa odgovarajućim nivoom poštivanja, što mi već godinama ne doživljavamo od strane Srbije.”