Još tri respiratora obezbjeđena za Kantonalnu bolnicu u Bihaću

BIHAĆ
Tri respiratora krenuli prema Bihaću, jedan platio Halil Bajramović.

U ovim teškim trenucima, u vrijeme krize pandemije Korona virusa, u Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" stižu tri nova respiratora koja su pribavljena u Austriji, u Beču. Veliku zahvalu upućujemo gospodinu Halilu Bajramoviću koji je vlastitim sredstvima u vrijednosti od cca. 40.000 KM osigurao nabavku jednog od tri spomenuta respiratora s pratećom opremom.

Gospodinu Bajramoviću su se priključila i dva gradska vijećnika Naroda i Pravde Bihać, Dinko Bećirspahić i Sanel Havić Žile, koji su donirali svoju mjesečnu naknadu od Gradskog vijeća za pomoć pri nabavci drugog respiratora, a njima se također u istom iznosu donacije pridružila i kantonalna zastupnica Naroda i Pravde u Skupštini Unsko-sanskog kantona, Ilda Alibegović.

Oni ovom prilikom pozivaju ostale kolege iz Naroda i Pravde, gdje god oni djelovali da se povedu istim primjerom, naravno, u skladu sa svojim mogućnostima, ali poziv vrijedi i za ostale političke kolege.

Gospodin Bajramović je za ovu priliku izjavio:

"Krajina se, po ko zna koji put, susreće sa teškim izazovom. Teško je ovo stanje za Krajišnike, za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Ne gledajući na to ko je koje nacije i na koji se način ko obraća jednom Bogu, ovo je trenutak kad se osjeća obaveza svakom od nas koji jesmo u mogućnosti da se odazovemo na poziv za pomoć, jer je ovo je prilika gdje pomažući općem cilju, zapravo, u jednom trenu preokreta sudbine, pomažete sami sebi i svojoj porodici.

Planirao sam ovu donaciju izvesti i ispoštovati u tišini i anonimno, kao i mnoge do sada, ali sam na zahtjev mojih prijatelja i kolega pristao da to bude ovako javno. Jedna od kolegica me uvjerila da je ovo način da svojim primjerom podstaknem još privrednika ili još neko fizičko lice, koje ima značajna sredstva i mogućnost da postupi slično.

Pozivam sve privrednike i fizička lica u našoj zemlji i u inostranstvu da se uključe i pomognu bez prevelikog mudrovanja ili osvrtanja na prošlost. Šta se moglo, a nije bilo urađeno je prošlost i takva jeste kakva jeste i svi smo na neki način doprinijeli da ona tako izgleda. Gledajmo od ovog trena u budućnost, iskoristimo ove teške trenutke kako bismo se zbližili i ojačali. Poštujmo preventivno sve što su nam preporučili jer je važno ne samo brinuti se o sebi i svojoj porodici, nego i o drugima.

Apel važi za sve, pomozite našim bolnicama i domovima zdravlja, kako bi oni mogli pomoći vama i vašoj porodici. Surađujte sa civilnom zaštitom i jačajmo istu, jačajmo bolnice, domove zdravlja, policiju i ostale institucije radi nas samih. Vjerujem da će se mnogi odazvati, naravno, srazmjerno sa njihovim ekonomskim mogućnostima i sa njihovim standardom. Ova pandemija nam je pokazala i dokazala da je ulaganje u naše zdravstvo i medicinu jedini put našeg sigurnog opstanka.

Naša fabrika municije "Igman" u Konjicu preko noći nestade i ništa se ne desi, ali vidjeli smo da ako zdravstvo oslabi dešava se kolaps sa većim smrtnim ishodima. Mi to ne smijemo dozvoliti za našeg života, treba dati sve od sebe za državu i njen opstanak i tu praksu moramo prenijeti i na našu djecu. Konkretno, tri respiratora "Philips V60+ intesivrespirator", kao što je prikazano na fotografiji, sa dodatnom opremom i uputstvima za korištenje, pronađena su u Beču. Jedan od ova tri je plaćen, imate u prilogu fotografiju uplatnice.

Pomozite Kantonalnoj bolnici da uplati i preostala dva. Ali ne stanimo tu, solidarišimo se da našu Bolnicu osiguramo sa što više potrebnih respiratora i ostale opreme."