Još uvijek ništa od nove lokacije i selidbe: Problem na Vučjaku hladnoća i padavine, CK Bihać ima zalihe za 15 dana

Na pitanje novinara USKinfo.ba: Kako je prošla noć (s obzirom na obilne padavine), sekretar Crvenog križa Bihać, Selam Midžić tužno odgovara: Ide, budni su.

Najbolji je to pokazatelj trenutnog stanja na Vučjaku. Ovim kampom ne upravlja niko. I Crveni križ i MUP USK-a i Grad Bihać i Vlada USK-a, ograđuju se od njega, iako svi imaju veze s njim.

Razlog je poznat. Niko ne želi preuzeti odgovornost za ovu tempiranu bombu i potencijalnu humanitarnu katastrofu. 

Problem su temperature koje su sve niže. Hladno je. Ljekari bez granica opet su gore. U ovim trenucima je u toku podjela doručka. Osigurali smo i "pojačan" ručak. Čekam da završi podjela doručka, da bi mogli procijeniti koliko osoba se trenutno nalazi u kampu. Prema tim informacijama, pripremamo obroke za ručak. Zaliha imamo negdje za 15 dana, kazao je za USKinfo.ba sekretar Crvenog križa Bihać, Selam Midžić. 

Ni iz MUP-a, osim informacija o prebačenim migrantima iz RH na područje Kulen-Vakufa, nema podataka. 

Sekretara CK Bihać smo pitali i kako funkcionišu stvari otkako je Kantonalna uprava Civilne zaštite preuzela plaćanje snabdjevanja pitkom vodom i odvoz smeća. 

Ide to, samo i to će biti problem dok se spuste temperature, prokomentarisao je kratko Midžić za USKinfo.ba

Od lokacije kod Bosanskog Petrovca za sada nema ništa. Sve i da selidba sutra krene, to je logistička noćna mora za vlasti USK-a. Ako uzmemo u obzir da snage MUP-a imaju jedan vlastiti minibus koji je često u kvaru, a da samo registrovanih migranata u centrima ima oko 3000, jasno je da bi za preseljenje ovakvih razmjera, trebalo mnogo vremena. 

Druga veoma bitna stvar jeste stanje lokacije kod Bosanskog Petrovca. Ekipa USKinfo.ba posjetila je prije desetak dana ovu lokaciju i uvjerila se u loše uslove. Ova bivša životinjska farma, još uvijek je mjesto za ispašu domaćih životinja.

Dalje, za smještaj bi bilo potrebno urediti lokaciju, odnosno, nema teorije da Evropa prihvati trenutnu lokaciju onakva kakva jeste, jer je pomenuta farma otprilike za 20% uslovnija od Vučjaka. 

Kad se sve sabere i oduzme, teško je povjerovati da će vlasti USK-a uspjeti izmjestiti centre prije zime. Ono što zabrinjava, jeste isticanje ugovora postojećim centrima, koje će se desiti za 10 dana. I šta onda?