Josip Barišić spasio i pripitomio mladog orla, pronašao pilotsku kacigu

orao
Tražeći gljive u Jelićima, na obroncima Prosare, naišao je na zanimljiv prizor

Josip Barišić, nadaleko poznati majstor mnogih zanata, ne prestaje da oduševljava javnost svojim poduhvatima.

Kada se umori u svojoj radionici, Josip Barišić, poznatiji po nadimcima Miško ili Lukin, odlazi u prirodu. Dva takva odlaska posebno su ga zainteresovala. Tražeći gljive u Jelićima, na obroncima Prosare, Miško je naišao na zanimljiv prizor. Snažna oluja, prethodne noći odlomila je ogromnu granu drveta na čijem vrhu se nalazilo gnijezdo.
 

- Dole, pored stabla smo primijetili mladu pticu, najvjerovatnije orla. Zbrinuli smo ga, osušili, nahranili i sada je već navikao na nas. Posebnu brigu o njemu vodi unuka Tanja, inače zaljubljenica u životinjski svijet. Ja pticu svaki dan držim na ruci,kao nekadašnji sokolari. Važno je da smo uspostavili međusobno povjerenje - priča Josip, vjerujući da će orla navići da mu poleti i sleti na ruku.

Drugog dana, na drugoj strani, na obali Save, pronalazeći drva za zimu Barišić je primijetio bijeli predmet. Najvjerovatnije se radi o pilotskoj kacigi. Na njoj nema oznaka vojske , niti vidljivih podataka o proizvođaču.

- Polako je čistim, konsultovat ću stručnjake o kakvoj se kacigi radi. Koliko je stara, kome je pripadala,od kada je ovdje pored Save. I dalje ću pažljivo obilaziti svaki grm, ko zna možda pronađem i kakav avion, pa jednoga dana ja i moj orao poletimo - rekao je u šali Josip Miško Barišić.

Za Barišića su vezane mnogobrojne anegdote. Poznat je kao vrsni majstor i inovator. Napravio je nekoliko raznih mašina za sušenje kukuruza, proizvodnju brašna, sječenje kolača, cjepanje drveta...

Osim što je bravar tvrdi da radi i stolarske, limarske, električarske i druge poslove. Pravi čamce, plete mreže, žardinjere za cvijeće, oštri noževe, majstor je za kulene, ribolov, ali i za lovačke priče. Miškove komšije su ubijeđene da bi, da postoje takmičenja u pričanju lovačkih, šaljivih ili izmišljenih priča, bio višestruki šampion u tom takmičenju, poput Reala ili Barselone u fudbalu.

Takav je Josip, koji tvrdi da je osma generacija Barišić u Bok Jankovcu kod Boanske Gradiške. Ujedno i najstariji Barišić u gradu na Savi, a možda i šire.

FOTOS: B. GRGIĆ