Josip Gelo novi ambasador BiH u Vatikanu

Livnjak Josip Gelo, donedavni ambasador BiH u Italiji i dugogodišnji direktor livanjskog Franjevačkog muzeja i galerije Gorica, novi je ambasador BiH u Vatikanu. On je papi Franji u petak, 16. novembra 2018. godine, u apostolskoj palači predao akreditive, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Gelo je zahvalio papi Franji i Svetoj Stolici na prijateljskim odnosima između BiH i Vatikana, te na ukupnoj podršci Svete Stolice Bosni i Hercegovini u postratnom periodu i na njenom putu ka EU. Naglašen je značaj uzajamnih posjeta, a posebno posjete pape Franje Sarajevu u junu 2015. godine, koje se prisjetio i sam papa Franjo izrazivši zadovoljstvo srdačnošću kojom je dočekan.

Ambasador Gelo se prilikom susreta s papom Franjom prisjetio i osnovnog mota „Mir vama!“, pod kojim je Papa 2015. godine posjetio Sarajevo te ključnih poruka Papinog govora kojima je pozvao na mir, opraštanje i dijalog, koji su, prema Geli, potrebni i danas u BiH, uprkos značajnom pomaku, koji je prema njegovom mišljenju, napravljen posljednih godina.

Gelo je zahvalio Papi i na podršci koju je preko Papinskog vijeća „Cor Unum“ poslao dijelovima Bosne i Hercegovine, zahvaćenih poplavama 2014. godine. Nakon razgovora s papom Franjom, Gelo je, uz svečanu pratnju, obišao i baziliku Sv. Petra u Vatikanu.