Josipović: Sad su partizani loši, a ustaše i četnici dobri

Home

Josipović: Sad su partizani loši, a ustaše i četnici dobri


Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da bi i Srbija i Hrvatska trebalo da budu ponosne na svoju antifašističku prošlost.

Kako kaže, obje zemlje su zajedničkim naporima, tada u istoj državi, dale ozbiljan doprinos antifašističkoj borbi.

"Na to bi trebalo da budemo ponosni. Ipak, vremena su se promijenila. Vlasti ne posvećuju dovoljno pažnje tome, postoji i inverzija prošlosti pa partizani nisu bili u pravu, već oni koji su služili okupatorima – da su četnici i ustaše radili dobru stvar", rekao je Josipović u emisiji "Kažiprst" na televiziji "B92".

Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu - 9. maj obilježen je brojnim manifestacijama u Srbiji, regionu i čitavom svijetu. 

"Važno je da imamo dovoljno mudrosti da apstrahujemo priču i kažemo da smo bili na strani pobjednika protiv vjerovatno najvećeg zla u istoriji čovječanstva", dodao je on. 

Josipović navodi da Hrvatska trenutno ima "desnu vladu koja nije toliko desno koliko ima nekih segmenata desnica i to dosta naklonjenih reviziji prošlosti", a bilo je i nekoliko takvih ministara, kao i da je slično stanje i u Srbiji. 

Govoreći o odnosima dvije zemlje rekao je da je nakon sukoba tokom devedesetih godina prošlog vijeka "bilo zamrznuto stanje loših odnosa", ali da je do pomaka i otopljavanja došlo kada su predsjednici bili on i Boris Tadić. 

Na konstataciju Suzane Trninić da su se sastajali i Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, rekao je: 

"Jesu, ali nije bilo napredaka. Svako malo se razmjenjuju teške riječi. Naša kultura je možda takva da teške riječi lako izlaze na vidjelo i povređuju ljude".

Kako kaže, problem u regionu nije tako jednostavan "da bismo ispisali formulu". 

Ipak, on ističe i da bi hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u načelu trebalo da podržava evropsku politiku Srbije, put ka EU i "razumnu politiku". 

"Ona ne spada u jastrebove na političkoj sceni, ponekad joj se omaknu stvari koje se iskorišćavaju poslije", navodi Josipović. 

Na pitanje Suzane Trninić da li joj se "omaklo" i pitanje srpskih čokoladica, rekao je: "Teško je reći". 

"Zašto ne bi bili prijateljski odnosi, zašto ne bismo izgradili povjerenje i pazili na to da interesi i jedne i druge države budu očuvani", ističe bivši hrvatski predsjednik. 

Josipović je na kraju "Kažiprsta" rekao da je u Beogradu zbog predavanja na Fakultetu političkih nauka i da bi bio na festivalu dokumentarnog filma Beldoks povodom filma o srušenim partizanskim spomenicima.

 

(Izvor: Nezavisne.com)

 

 
Tagovi
Objavio: Tue, 09/05/2017 - 18:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top