Joška Broz: Tito je tražio da mu daju platu. Htio je sve troškove u vezi sa kuhinjom, kućom i životom da sam plaća

Joška Broz je otkrio i da je Tito bio u Jasenovcu privatno jer nije htio da pravi razdor i mržnju između naroda pošto su tamo stradali i neki članovi njegove porodice.

Titov unuk Joška Broz jutros je razbio sve predrasude i gledaoce ostavio otvorenih usta kada je u jutarnjem programu lavovski branio pokojnu suprugu svoga djeda Jovanku Broz.

Na pitanje da li je bila toliko strašna, on je u jutarnjem programu Tv Pink rekao:

- Ma to su priče za malu decu, da se ne ne lažemo... U posljednje vrijeme su te priče krenule i o njemu i o njoj... Ne znam zašto više to uopšte spominju... Kako (Stane) Dolanc, koji je bio šef šefova Udbe to nije znao, a nije to objavio poslije Titove smrti a bio je prvi protiv Jovanke - priča Titov unuk Joška Broz svjedočeći iz prve ruke o privatnom životu svoga djeda i njegove supruge Jovanke. On je rekao da ona nije bila nikakva opasna žena, da je opasnost došla sa druge strane poput Staneta Dolanca.

Na pitanje za koga je radio Dolanc, on je rekao za strane službe odnosno za njemačku obavještajnu službu BND, kao i da je u vrh SFRJ vlasti došao po ključu iz Slovenije, odnosno da ga je dovela njemačka služba, da se i dan-danas sjeća kad je Jovanka pitala Tita ko je ovaj kad je prvi put vidjela Dolanca, Tito joj je rekao da ne zna, što znači da ga nije Tito doveo nego njemačka služba.

Zašto je Jovanka Broz tražila pesmu Bela ćao za poslednji ispraćaj

Za Dolanca se moglo čuti i da mu je oslonac bio Genšer, da ga je od njemačke BND preuzela britanska a potom i američka obavještajna služba jer je bio vrlo kooperativan, a da se u državi tada bez njega više ništa nije moglo, ponašao se despotski, a Tito je stario i već gubio kontrolu.

U emisiji se moglo čuti i da je Jovanka Dolanca i generala Ljubičića nazivala "nitkovima".

- Njen život poslije, bio je pasji život. Živjeti u onakvim uslovima... žena predsjednika države... samo što joj nije plafon pao na glavu, u vodi do pola, nema grijanja, zidovi oronuli, je l’ tako treba da živi žena predsjednika države? Pogledajte kako žive žene onih koji su bili predsjednici, ništa im ne fali... I na kraju šta je dobila, dobila je tih dva sa dva, šta je dobila od svega i to na velike muke... da bude sahranjena pored Tita... Ja sam prvi bio za to - veli Joška Broz.

Pored Broza u emisiji je gostovao i advokat Toma Fila koji je još kao mladić upoznao Jovanku jer je došla u njegovu porodičnu kuću da od njegovog oca zatraži savjet, a vremenom se sprijateljila i sa njegovom majkom.

Fila je rekao da bi svaki bio srećan da ima ženu kakva je bila Jovanka Broz, što je Joška Broz i potvrdio.

- To su sve priče, da se borila za vlast, da je bila opasna, lupao joj je šamare... to su sve gluposti... Ona je njega toliko voljela da je to prešlo u paranoju. Ona je samo htjela da oko njega budu sigurni ljudi... I taj rastanak i taj spisak Đoke Jovanića o najsigurnijim generalima... Nema tu pozadine, sve je to proizašlo iz njene prevelike ljubavi, iz njene paranoje... Ja znam koliko je to njima oboma teško padalo, pogotovo u prvo vrijeme... - otkrio je Broz opisujući kako je to bilo kad on dođe kod njega, sjedne a Tito ćuti, razmišlja i samo u jednom trenutku kaže: "Uh, šta joj je to trebalo...".

Broz je dodao i da je strašno bilo da Titu poslije toliko godina jedan oficir ujutru donosi sve - od gaća, čarapa... a sve je ona to radila i vodila računa o njegovom cjelodnevnom programu i donosila mu sve što treba.

Fila je rekao i da je Tito nju mnogo volio i da zato nikad nije htio da potpiše razvod braka. On je kazao i da Dolancu Jovanka nije odgovarala jer je jedina mogla da kaže Titu šta misli, bez obzira da li je bila u pravu ili ne a to Dolancu nije odgovoralo jer nije mogao da je kontroliše, s obzirom da u to vreme kod Tita niko nije mogao da uđe a da mu nije bilo naloženo da ne smije da mu priča ništa drugo osim lijepih stvari. Fila je rekao i da su Titu pričali da ga je Jovanka trovala i da su to takve gnusobe koje je čuo.

Joška je otkrio i da Tito nije dozvoljavao Jovanki da mu se miješa, govorio je: "Ti u kući možeš da praviš red, ali u politiku mi se ne mješaj."

- U Baru joj je na stanici rekao ti ćuti pred svima i pred televizijama... Ona nije htiela tim ljudima da pruži ruku, ni Ljubičiću, ni Dolancu, oni su je rastavili... Oni su bili protiv da ona ne bude ni na sahrani, a ja sam rekao da je ona njegova zvanična supruga i da je to njeno - rekao je Joška Broz otkrivši da je Tito bio u Jasenovcu privatno jer nije hteo da pravi razdor i mržnju između naroda pošto su tamo stradali i neki članovi njegove porodice.

Broz i Fila su otkrili da je Tito tražio da mu daju platu jer je htio sve troškove u vezi sa kuhinjom, kućom i svojim životom da sam plaća, a što je bilo državno to je bilo državno.

Broz je dodao i da je ona mogla da mijenja kuharice, čistačice, ali da drugi uticaj nije imala.

OSLOBOĐENJE PORTAL