JU "Druga srednja škola" Cazin: Upriličeno druženje sa velikim književnikom i novinarom Dževadom Sabljakovićem

U utorak, 18. aprila 2017. godine, u JU "Druga srednja škola" Cazin, upriličeno je druženje sa velikim književnikom i novinarom Dževadom Sabljakovićem, rođenim Beograđaninom, porijeklom iz Cazina, a danas čovjeka sa pariškom adresom.

Idejni začetnik događaja je profesor historije u cazinskoj školi, Bahrudin Beširević, koji je, kao Sabljakovićev prijatelj, iskoristio piščev boravak u Cazinu te ga predstavio učenicima i predavačima škole.

Direktor škole Jusuf Ajdinović pozdravio je i pohvalio događaj, a Sabljaković je svojom jednostavnošću i divnom suptilnom retorikom prisutnima priuštio nezaboravno i opušteno druženje. Jednosatno druženje svojim eufoničnim glasom upotpunila je učenica arhitektonske škole Bekira Balić čitajući dijelove, odnosno odlomke romana Kako ubiti gospodina Freuda.


Dževad Sabljaković je studirao i magistrirao književnost, radio kao novinar, urednik emisija o umjetnosti i književnosti. Objavio zbirke priča Kula Radetina i Oni, romane Omaha i Kako ubiti gospodina Freuda, a i danas neumorno radi na sljedećem tekstu.

Bilo je i više nego impresivno i inspirativno slušati čovjeka koji se u toku svog novinarskog staža družio te intervjuirao pisce kao što su Ivo Andrić, Branko Ćopić, Danilo Kiš, Oskar Davičo, Filip David, Meša Selimović, itd, koji predstavljaju elitni vrh južnoslavenske književnosti. 

Sabljaković je svojim iskustvom i radom primjer čovjeka koji je uspio i kao novinar i kao književnik i kojeg život u maloj sredini nije spriječio da se ostvari na širem prostoru što dokazuje da su u životu najvažnije vizije koje stvorimo i ciljevi koje želimo realizirati, a da su sve druge prepreke izmišljene i bespotrebne kočnice. Upravo o tomu lijepo je govorio i sam profesor Beširević, želeći učenicima prenijeti poruku da svaki čovjek može uspjeti i prostore snova oživjeti bojama realnosti.

Povodom Svjetskog dana knjige Sabljakoviću je dodijeljena i prestižna književna nagrada posvećena Danilu Kišu za roman Kako ubiti gospodina Frojda, čija je radnja smještena u Stari grad Ostrožac.

(JU "Druga srednja škola" Cazin/Cazin.NET)