Jučer je održana šesta redovna sjednica Vijeća Velike Kladuše

asd
Šesta redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša održana je u četvrtak, 01. jula. Jednoglasno su usvojene Odluka o naknadama za izdavanje izvoda iz Adresnog registra, te o naknadama za korištenje podataka Adresnog registra.

Uspostavljenjem adresnog registra, a čemu je prethodilo usvajanje Odluke o određivanju naziva naselja, trga i ulica u Velikoj Kladuši stvorene su brojne prednosti, počevši od korištenja navigacijskih uređaja pa do preciznijeg, bržeg i efikasnijeg rada zdravstvenih, policijskih, sudskih, vatrogasnih i komunalnih službi. Administrativne usluge koje se ogledaju u izdavanju rješenja i prateće dokumentacije prilikom uspostave adresnog registra će biti besplatna za sve korisnike, ali dalje korištenje podataka Adresnog registra podlijegat će plaćanju naknade. Primjera radi potvrda o kućnom broju za jedan objekat plaćat će se 8,00 KM. Uplaćena sredstva će se koristiti za održavanje Adresnog registra.

Podršku vijećnika na šestoj redovnoj sjednici dobio je Nacrt Odluke o izgradnji, održavanju, upravljanju, korištenju i zaštiti mjesnih vodovoda, javnih bunara i javnih česmi. Usvojen je i Izvještaj o radu Općinske izborne komisije Općine Velika Kladuša za 2020. godinu, a vijećnici su dali i saglasnosti na Odluku o raspodjeli sredstava iz budžeta Općine Velika Kladuša za članice Sportskog saveza Velika Kladuša za 2021. godinu.

Kako je na dnevnom redu sjednice bio i Zahtjev Općinskog načelnika za preispitivanje Zaključka Vijeća kojim se ne usvaja prijedlog Odluka o finansijskim izvještajima i periodični Izvještaj o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine. Vijeće se danas opet izjašnjavalo o pomenutoj Odluci. Ovaj prijedlog Odluke ni danas nije usvojen.

Na početku današnje sjednice novoizabrani vijećnik u Općinskom vijeću Mirsad Dizdarević dao je i potpisao svečanu izjavu, a predsjedavajući Vijeća Admil Mulalić informisao je vijećnike da je Dizdarević istupio iz Naroda i pravde i da će djelovati kao nezavisni vijećnik, te da je zajedno sa nezavisnim vijećnikom Amirom Ćufurovićem formirao Klub nezavisnih vijećnika. Sa predloženog dnevnog reda 6. redovne sjednice ovlašteni predlagač povukao je Konačni izvještaj o procjeni šteta od prirodnih i drugih nesreća na području Općine Velika Kladuša (za 2019. i 2020. godinu), te Prijedlog Odluke o korištenju sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća – troškovi naknade za rad Komisije na procjeni šteta.