Jurišić: Informacije o lokacijama grobnica se još uvijek skrivaju

bih
Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH danas je u Sarajevu organizirao centralni sastanak s udruženjima nestalih osoba sa područja BiH.

Član Savjetodavnog odbora Amir Kulaglić poručio je kako oni već godinama preuzimaju ulogu posredovanja porodica nestalih i institucija vlasti, kako bi se nestali pronašli.

"Svi članovi Savjetodavnog odbora su porodice nestalih, svi mi tragamo za nekim.  Cilj djelovanja je da se proces pronalaska ubrza, da sve porodice dobiju zakonsku satisfakciju. Mi smo danas na okruglom stolu pozvali sve predstavnike institucija vlasti kako bi smo onima koji čekaju vratili nadu, jednu stvarnu, a ne lažnu", kazao je Kulaglić.

Predsjedavajući kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić istaknuo je da su tokom prošle godine izvršili 105 ekshumacija, a da je ekshumirano samo 97 posmrtnih ostataka. 

"To je najlošiji rezultat kako je uspostavljen Institut. Razlog za to je nedostatak političke volje da se ovaj problem riješi, iz tog razloga proizilaze i ostale stvari", dodao je Jurišić.

Neki od razloga koji proizilaze iz nedostatka političke volje jesu i politizacija traženja nestalih, istaknuo je Jurišić i dodao da se žrtve još uvijek dijele na naše i njihove.

"Ne postoji jedan opći koncenzus u društvu da je ovo jedno ključno pitanje, ako mislimo imati napredak na EU putu. Predstavnici vlada zapadnog Balkana su 2018. godine potpisali Deklaraciju i istaknuli spremnost da se ovaj problem riješi. Slijedom toga rješavanje sudbina nestalih postalo je dio Berlinskog kongresa", rekao je Jurišić.

Jurišić je stava da se informacije o lokacijama grobnica još uvijek skrivaju, a Institut taj problem ne može sam riješiti.

"Mi u BiH tražimo 7478 nestalih, to je dva puta više nego što sve zemlje bivše Jugoslavije traže, a odnos predstavnika vlasti susjednih zemalja je takav da im mi zavidimo. Nadam se da će se odnos vlasti promijeniti prema ovom problemu, prema Institutu, da će se cijelo bh. društvo ujediniti oko ovoga problema, koji je bitan za nas", ocijenio je Jurišić i dodao je da on ne može zamisliti da se EU put BiH može riješiti bez rješavanja ovog problema.

Slučajevi za oko 80 posto nestalih osoba su riješeni, zaključio je Jurišić i dodao da je to uspjeh koji nije nigdje u svijetu postignut, ali da taj uspjeh ne znači ništa za ovih više od sedam hiljada za kojima se i dalje traga.