Jusić: Dodikove tvrdnje su neistinite, duga je lista napada u ramazanu

Sjetimo se samo slučaja uriniranja džamijskih vrata prije teravih-namaza u Trebinju, rekao Jusić

Glasnogovornik Islamske Zajednice u BiH Muhamed Jusić kazao je  da je zlonamjerna je i neistinita tvrdnja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kako je "za vrijeme Božića napadnuta crkva u Blažuju, a da nikada nije bilo napada na džamiju u RS za vrijeme Ramazana.

Podsjetio je da je lista napada na objekte Islamske zajednice u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u Ramazanu i van njega duga, kao i lista napada na vjernike i imame.

- Sjetimo se samo slučaja uriniranja džamijskih vrata, prije teravih-namaza u Trebinju, u Ramazanu 2007., kada je prijećeno i tamošnjem glavnom imamu. Samo u 2009. su u ramazanskom izvještaju zabilježeni napadi na džamije širom RS-a. Te godine su prema izvještajima sa područja Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka vjernici prilikom odlaska, boravka i povratka iz džamija, bili izloženi verbalnim napadima, psovkama, prijetnjama i vrijeđanjima - rekao je Jusić za Preporod.info.

Dodao je da su tokom prvih ramazanskih dana na meti bile džematlije Stupničke džamije.

- Tada je više osoba pripremilo kamenice da kamenuje džamiju. Pošto su njihove namjere prozrene uzvratili su vrijeđanjem vjernika, a u drugom navratu, sljedeću noć, ta je džamija kamenovana. Također su i džematlije Sefer-begove džamije u Banjoj Luci u mjesecu ramazanu bili izloženi vrijeđanju, psovkama i prijetnjama - naveo je Jusić.

Istakao je da godinu dana ranije skoro da nije prošao dan Ramazana a da na području Muftijstva banjalučkog nije zabilježen incident u džamiji ili oko nje.

- Te godine je Sefer-begova džamija "u po bijela dana" kamenovana i oskrnavljena, porušena je ograda na mjestu nekadašnje Arnaudije džamije. Iste godine su muškarci nagi do pojasa ulazili u džamijske hareme i prijetili džematlijama, kada su presretani vjernici na putu do džamije, prijećeno im da će im zapaliti džamiju i uzvikivane parole "nož, žica, Srebrenica" - podsjetio je Jusić.

Dodao je da svi građani mogu posjetiti zvaničnu stranicu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i uvjeriti se u dugu listu napada u Ramazanu i izvan njega koji su se dešavali širom RS-a, od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu do danas.

- I pored toga ne bismo se trebali utrkivati u tome gdje je više džamija ili crkava napadnuto. Naprotiv. Svaki zločin iz mržnje na svakom dijelu Bosne i Hercegovine bi trebao da nas podjednako pogađa. Zato Islamska zajedica u Bosni i Hercegovini podržava nastojanje Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini da se svaki napad iz mržnje zajednički osudi i adekvatno procesuira - naglasio je Jusić.

Potcrtao je da je Islamska zajednica svaki put kada se dese napadi iz mržnje tražila reakciju nadležnih organa i činila sve da se takvi događaji ne koriste za raspirivanje vjerske ili nacionalne mržnje.

- Tako su njeni predstavnici postupili i nakon napada na džamiju u Bosanskoj Dubici koji se desio dan prije Dodikove izjave. Nažalost, očito je da je nekim političkim akterima i dalje više stalo do potkopavanja povjerenja i zajedničkog života u ovoj državi nego do činjenica - kazao je Jusić.