Kanadski premijer Justin Trudeau osvojio drugi mandat

Premijer Justin Trudeau osvojio je drugi mandat na nacionalnim izborima u Kanadi u ponedjeljak.

Premijer Justin Trudeau osvojio je drugi mandat na nacionalnim izborima u Kanadi u ponedjeljak, pokazuju prvi rezultati, uprkos tome što je oslabljen nizom skandala koji su narušili njegov imidž liberalne ikone, prenosi AP.

Njegova Liberalna stranka će najverovatnije osvojiti najviše od 338 mjesta u kanadskom parlamentu, ali će morati da uđe u koaliciju s nekom od manjih stranaka pri formiranju vlade.

Kanadsko glasanje svodilo se na ono što je bio izbor između zgodnog i karizmatičnog Justina Trudeaua i Andrewa Scheera, nepovjerljivog vođe konzervativaca, piše AP.

Prema prvim rezultatima u utorak ujutro Liberali su imali 156 mandata - 14 manje od 170 koliko je potrebno za većinu u Domu općina od 338 mjesta.

- Kanađani su odbacili podjelu i negativnost... Oni su izabrali progresivni program i snažne akcije protiv klimatskih promjena -  rekao je Trudeau rano u utorak.

Trudeau je potvrdio liberalizam 2015. godine nakon gotovo deset godina vlade Konzervativne stranke u Kanadi. Ipak, ugled mu je narušilo nekoliko skandala među kojima je onaj u kojem ga je nekadašnji glavni tužilac okrivio da je vršio pritisak da se zaustavi krivčno gonjenje jedne kompanije iz Quebeca.