Jusuf Arifagić kandidat Koalicije Država: Agrarna reforma je rješenje za BiH

.
Jusuf Arifagić je uspješni privrednik i dokazani bh. poljoprivrednik i proizvođač. Potpredsjednik je Platforme za progres i kandidat Koalicije Država za potpredsjednika entiteta Republika Srpska.

“Paralelno sa poskupljenjima goriva, rastu cijene i hrane koje su odavno prešle prag potrošačke tolerancije.

Činjenica je da smo u najvećoj mjeri ovisni od globalnih trendova i ekonomskih prilika u svijetu.

 

Međutim, postoji prostor u kojem možemo djelovati (a ne djelujemo!), kako bi se ublažile postojeće složene okolnosti.”- navodi Arifagić.

 

Jedino racionalno rješenje je povećati domaću proizvodnju kako bi se umanjila ovisnost od uvoza.

Ključ je u osnivanju ministarstva poljoprivrede na državnom nivou koje će strateški i stimulativno djelovati na stavljanje u funkciju SVIH obradivih površina i poljoprivrednih i prerađivačkih potencijala.

 

Transparentnom raspodjelom sredstava, stimulirati proizvođače, zakonski zaštiti formiranje otkupnih cijena i uvesti druge olakšice poput "plavog dizela", pomoć pri mehanizovanju proizvodnih procesa, kreditiranju prerađivačkih postrojenja, itd.

 

Mi ćemo, uvijek biti ovisni o uvozu. Ali ta ovisnost mora doživjeti minimalizaciju.

 

Jednom ovakvom agrarnom ofanzivom povećat ćemo izvoz i stvarati balans između uvoza i izvoza, što će značiti ozdravljenje domaće proizvodnje.

 

“Kroz cijeli proizvodni i prerađivački proces, stvarat će se mogućnosti za novim radnim mjestima, a bosanskohercegovačko stanovništvo će imati izbor kupovati domaće proizvode kontroliranog porijekla i po stabilnim i regulisanim cijenama.”- zaključio je Arifagić.

Izvor: