Kad Babo zakuha: Velikokladuški "reality" se nastavlja

.
Vijećnici iz Kladuše pišu ministarstvima pravde, OHR-u, OSCE-u i CIK-u, upozoravajući na opstrukcije Fikreta Abdića

Kao što je bilo i očekivano, načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić i Laburistička stranka BiH ne priznaju Odluku o inicijativi za opoziv načelnika, koju je prošle sedmice usvojila nova većina u Općinskom vijeću ove lokalne zajednice.

- Izjave pojedinih vijećnika o održanoj “fiktivnoj sjednici” Općinskog vijeća Velika Kladuša, koje su ovih dana aktualne na društvenim mrežama, nemaju nikakvo zakonsko uporište. Izabrani zvaničnici, među kojima i općinski vijećnici, dužni su se pridržavati zakona i propisa Bosne i Hercegovine, što nisu učinili, reagovala je Emina Ćehić, zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Osvrće se na odnos načelnika i vijećnika koji su glasali protiv njega, a kojima nije bio dopušten ulazak u zgradu Općine.

- Oni su sebi prisvojili instituciju Općinskog vijeća, narušavajući time ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine, pritom kršeći njene zakone, propise, procedure i demokratska načela na kojima počiva, navodi Ćehić, uz zaključak da su istupi pojedinih vijećnika pokušaj da se zasjene njihova gruba kršenja propisa, “čime su nastale nesagledive štete po Općinu Velika Kladuša”.

Za jučer je bila zakazana sjednica Općinskog vijeća sa ponovljenom tačkom o opozivu, koju je dopredsjedavajuća Ćehić zakazala osam dana ranije. Međutim, kako vijećnici nove većine smatraju da su inicijativu za opoziv već izglasali, nisu ni došli na jučerašnju sjednicu.

- Na sjednici nije bilo kvoruma. Trakavica se, nažalost, nastavlja, kazao nam je Rifat Dolić, vijećnik koji se nije svrstao ni na jednu stranu.

Nova većina, odnosno predsjedavajući Dinko Ljubijankić, narednu sjednicu zakazuje za iduću sedmicu. Jučer je i većina održala Kolegij Vijeća bez laburista. Odlučeno je da se dopisima obrate svim nadležnim institucijama, a u fokusu će biti pritužba na načelnika Abdića, jer “vrši opstrukcije tako što zabranjuje službenicima i sekretaru Vijeća da surađuju sa novom većinom”.