Kad se mama i tata više ne vole: Mala srca pate

asdasd
Nikako ga nemojte štediti školskih obaveza, treninga niti mu dopuštati da radi šta hoće zbog toga što se osjećate loše jer nosi etiketu „dijete razvedenih roditelja“. Treba da mu budete prijatelj, ali prije svega roditelj koji će mu pokazati pravi put

Razvod braka je svakako jedan od najtraumatičnijih događaja u životu dvoje ljudi. Ma kakav brak da je bio, razlaz ipak ostavlja ožiljak tamo s lijeve strane i doskorašnji supružnici se uglavnom dugo oporavljaju. Iako vam se čini da ste najnesretniji na svetu, ipak postoji osoba koju vaš razvod braka pogađa jače nego vas – vaše dijete.

Mnogi psiholozi smatraju da dijete nikako nije razlog zbog kojeg treba da ostanete u lošem braku. Naprotiv, on će na njega utjecati još negativnije nego rastanak roditelja, jer dijete neće moći, a da ne primijeti da se dešava nešto čudno. Zato, potrebno ga je pripremiti na novonastalu situaciju, piše Azra.ba

DIJETE NA PRVOM MJESTU

Kada je riječ o razvodu braka, roditelji često griješe smišljajući razne priče koje serviraju djeci, kako bi uljepšali cijelu stvar. Ali, ako želite da vaše dijete sutra bude iskreno prema vama, onda i vi morate biti otvoreni u odnosu s njim.

Ako je riječ o dva razumna bića koji rješenje vide isključivo u rastanku, onda neće biti probem da s partnerom sklopite dogovor zahvaljujući kome ćete na izvjestan način voljenom djetetu olakšati svoj razvod braka. Razgovor s njim morate obaviti oboje, bilo zajedno bilo odvojeno. Ako se odlučite za ovu drugu varijantu, onda se vaše priče moraju poklapati, kako ne biste zbunili i još više povrijedili svoje dijete.
Poznajući svog mališana, moći ćete da pretpostavite koja pitanja će uslijediti kada mu saopćite da se razvodite. Razmotrite ih zajedno i spremite adekvatne odgovore koji će se poklapati.

NE BUDITE SEBIČNI

Čak i ako vam je partner učinio nažao prevarom ili nekim drugim gestom, zadržite taj bijes za sebe. Zbog djeteta, nikako mu nemojte puniti glavu kako mu je drugi roditelj ovakav i onakav, kako ne treba da ga voli i viđa i kako je on jedini krivac za razvod braka. Vama je to sada bivši saputnik, a njemu će roditelj biti vječno.

Nerijetko se dešava da djeca sebe krive za razvod svojih roditelja. S obzirom na to da su mališani tvrdoglavi, morate biti uporni u namjeri da ih ubijedite da nema razloga da se osjećaju tako. Objasnite im da vaša ljubav prema njima ne može nestati bez obzira što s njihovim drugim roditeljem više ne možete da funkcionirate.

ŽIVOT SE NASTAVLJA

Detaljno objasnite svom malom članu porodice kakve promjene ga čekaju, gdje će i s kim živjeti, koliko često će se s kojim roditeljem viđati, u koju školu će ići i slično. Ma kod koga boravilo veći dio vremena, oboje mu morate pružati neizmjernu pažnju i imati razumijevanja za depresiju koja će ga neko vrijeme pratiti. Kako bi imalo vjere u porodicu koju će sutra osnovati, učinite da ono ne osjeća kao da nešto fali kad vas je dvoje, ako je to ikako moguće.

Nikako ne smijete zapostaviti mališana koliko god da vam je teško. Ono i njegovo pravilno vaspitanje moraju vam uvijek biti na umu. Osim toga, i vi ćete se bolje osjećati i makar na trenutak zaboraviti na tugu kada ugledate taj predivni, neprocjenjiv dječiji osmijeh.

Pružati djetetu pažnju ne znači razmaziti ga. Nikako ga nemojte štediti školskih obaveza, treninga niti mu dopuštati da radi šta hoće zbog toga što se osjećate loše jer nosi etiketu „dijete razvedenih roditelja“. U pravu ste, treba da mu budete prijatelj, ali prije svega roditelj koji će mu pokazati pravi put. Ako vam i suviše teško pada sve ovo i izgleda vam kao da gubite kontrolu, nije nikakva sramota potražiti stručnu pomoć psihologa.

Image
egr