Kada bi bivši komesar MUP-a USK Ramo Brkić mogao biti izručen BiH

Bivši komesar MUP-a USK lišen je slobode nakon tri godine na graničnom prijelazu Gruškovje u Sloveniji prošle subote u 13:35 sati.

Iz Suda BiH nam je rečeno kako će pripremiti potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju nakon što zaprime dopis od Ministarstva pravde BiH u kojem se navodi koja dokumentacija je potrebna.

Prema evropskim konvencijama, rok za dostavu molbe za ekstradiciju je 18 dana, ali se može produžiti i do 40 dana. Cijela procedura može trajati i pola godine, ovisno o ažurnosti slovenskog pravosuđa, ali i nadležnih u BiH.

Detalji o tome gdje je bivši komesar bio u proteklom periodu nisu saopćeni. Brkić je saslušan na slovenskom sudu i smješten je u pritvor.

Posljednja informacija koju su bh. policijske agencije imale jeste da je 27. februara 2016. godine oko 5:00 sati ujutro prešao granični prijelaz Izačić, stigao u Zagreb i avionom odletio na nepoznatu destinaciju. Do trenutka kada je lišen slobode niko nije znao gdje se Brkić krije, čak ni Interpol koji je raspisao crvenu potjernicu.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u novembru 2015. godine pravomoćno osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi s neovlaštenim prometom droge te zloupotrebom položaja.