Kada će borcima biti vraćen ratni staž?

Dok poslanici u Parlamentu Federacije BiH ne izglasaju izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, nema penzija borcima kojima je stupanjem ovog zakona na snagu uzet vojni staž.

Sporne odredbe

 

Trenutno najmanje njih oko 100.000 ima rješenja o ratnom stažu koje su uredno dobili na osnovu vojne knjižice i potvrde iz Ministarstva za boračka pitanja FBiH, a koji nisu penzionisani. U ovih pet mjeseci od stupanja Zakona na snagu, u penziju, kako nezvanično saznajemo, ne može 12.600 boraca!

- Stupanjem novog Zakona o PIO na snagu došlo je do podnošenja znatnog broja zahtjeva za ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu penziju, što je bilo i očekivano, jer više od dvije godine nije bilo moguće ostvariti pravo na tu vrstu penzije. Kako je do sada oko 130.000 korisnika ostvarilo pravo na penziju koristeći, između ostalog, i posebni ratni staž u dvostrukom trajanju, uvjereni smo da će broj zahtjeva za penziju vremenom biti sve manji. Kako bez pismene saglasnosti posebni staž ne ulazi u penzijski staž, mi nemamo precizne podatke o korisnicima koji imaju pravo korištenja tog staža – potvrdio je za „Avaz“ Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

Pojasnio je i detaljno kako se sada zakonski tretira ovo pitanje.

- Prema odredbama članka 38. Zakona o PIO, posebni ratni staž uračunava se u penzijski uz pismenu saglasnost osobe na koju se taj staž odnosi. Nadalje, član 144., koji definira pravo na izuzetnu prijevremenu starosnu penziju, kaže da osiguranik ima pravo na starosnu penziju kada navrši 40 godina penzijskog staža i najmanje 62 godine života. Određeno je i da se uz korištenje posebnog staža u dvostrukom trajanju te ispunjenje ostalih uvjeta, penzija može ostvariti i sa 57 godina života – navodi Kvesić.

On ističe da je Zavod u saradnji s Ministarstvom rada i socijalne politike, koje je i predlagač izmjena, definirao nekoliko zakonskih normi koje je potrebno poboljšati, odnosno izmijeniti.

- Koliko nam je poznato, ti su prijedlozi u proceduri te će daljnji tok događaja ovisiti o Vladi i Parlamentu – ističe Kvesić.

Nema sjednice

Da borcima što prije bude vraćen ratni staž, prije nekoliko dana zatražili su poslanici u Parlamentu FBiH Azra Hadžić-Bećirspahić (SBB) i Kasim Mulalić (SDA). Oni su predali u proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO kako bi borcima bio vraćen umanjeni staž.

Hadžić-Bećirspahić kazala je da se nada hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH te da je uvjerena da će izmjena Zakona biti usvojena. Sjednica Predstavničkog doma još nije zakazana.

Od stupanja novog Zakona o PIO na snagu zabilježen je znatan broj zahtjeva za starosnu penziju osiguranika koji su ostvarili 15 godina staža osiguranja, što je isto bilo očekivano, jer je raniji propis određivao 20 godina penzijskog staža kao minimalnu granicu za ostvarivanje prava