Kada je ljetovanje u pitanju, građani ne štede: Bosanci ludi za Egiptom i Turskom

.
Aranžmani za juni za Hurgadu u većini agencija rasprodati

 

Iako je tek početak juna, brojni građani Bosne i Hercegovine uveliko su isplanirali svoj godišnji odmor. Uprkos višim cijenama ljetovanja u odnosu na prošlu godinu, rezervacije i prodaja turističkih aranžmana idu odlično.

Prema informacijama iz turističkih agencija, najtraženije destinacije za ovo ljeto su ponovo Turska i Egipat, odnosno Antalija i Hurgada.

Špica sezone

Štaviše, pojedini aranžmani, poput onih tokom juna za Hurgadu, ali i za Tunis su već rasprodati, a ne jenjava interes ni za samu špicu sezone.

Iz Turističke agencije „Sol Azur“ su nam kazali da je, kada je riječ o interesu naših građana, na prvom mjestu Antalija, potom Hurgada i na kraju Tunis.

Aranžmani u Hurgadi za sedmodnevni boravak u hotelu s četiri zvjezdice na bazi all inclusivea kreću se od 1.200 KM pa nadalje, a u taj paket uračunati su svi transferi, od povratne aviokarte, takse, prtljaga i slično.

Iako su aranžmani za Hurgadu, koja je poznata i kao „biser egipatske obale“, ali i za Tursku u prosjeku skuplji između 30 i 50 posto u odnosu na lani, ipak, kako su nam kazali iz „Relax Toursa“, to ne umanjuje interes naših građana.

- Hurgada je tražena, između ostalog, i zbog lijepog vremena, ali i činjenice da su definitivno poboljšali svoje usluge, a i cjenovno su prihvatljivi. Turska je, također, vrlo tražena. Nešto interesa ima i za Jadran, odnosno hrvatsku obalu, ali loše je vrijeme trenutno i praktično tek je početak sezone, pa očekujemo u narednim danima više upita - kazali su nam iz ove agencije.

Jeftinije opcije

Međutim, u poređenju s cijenama, građanima je isplativije ljetovati u Egiptu nego u Hrvatskoj. Naprimjer, u Hrvatskoj noćenje na bazi polupansiona po osobi, među jeftinijim opcijama, košta 140 KM, dok se za istu cijenu u Egiptu dobije usluga all inclusive.

Zanimljivo je da je Albanija u proteklim godinama bila vrlo popularno odredište našim građanima, međutim, do sada je interes za ljetovanje u ovoj zemlji vrlo slab.

U brojkama

* 1.200 KM sedmodnevni boravak u Hurgadi po osobi.

* 1.500 KM sedmodnevni boravak, minimalno, po osobi u Turskoj. 

Foto: Printscreen