Kakav je život bh. nomada: Zimska kuhinja kod Bosanske Dubice

Foto: Hayat
Ekipa nagledanije emisije Zimska kuhinja Hayat TV-a i danas boravi u Krajini – neiscrpnom izvoru prirodnih, kulturnih i historijskih ljepota naše BiH.

Snimajući reportaže iz ovog prekrasnog dijela naše domovine, ekipa Hayat-a se nadomak Bosanske Dubice susrela sa putujućim nomadima koji već punih pet mjeseci prelaze kilometre i kilometre sa svojim stadom, spavajući na minusima i pod otvorenim nebom. Stočari, sa kojima smo napravili doista nesvakidašnju priču, dolaze sa dalekog Vlašića.

Njihov težak i mukotrpan životni put naši gledaoci će imati priliku vidjeti u emisiji Zimska kuhinja. Magarci su njihov najveći oslonac na čijim je leđima cjelokupna oprema za putovanje i prenoćište.

U vrijeme kada je ekipa boravila sa njima na brdovitim predjelima iznad Bosanske Dubice temperatura zraka je iznosila minus 5 stepeni.

Uprkos svemu tome, ovi hrabri ljudi svojim načinom života, trudom i neustrašivošću pokazuju kolika je snaga bosanskog čovjeka. Oni su naprosto gotovo nestvarni i veoma posebni.

Ističu da od Travnika putuju već treći mjesec, a namjera im je preko Krajine domoći se Bihaća. Višemjesečni put sa svojim stadom od 500 ovaca okončat će tek na proljeće oko 1. maja, kada se vraćaju svojim kućama. Do tada spavaju na ledini ili u šumi, u improvizovanom šatoru, danonoćno brinući o stotinama životinjama koje su im jedini izvor života i cijelo bogatstvo.

Njihovog dobrog znanog voditelja Mirana Karića možete vidjeti na fotografijama, između ostalih, i sa Himzom. On je pastirski život naslijedio od oca. Kaže kako mu je ovo jedini posao koji poznaje i nezamjenjiv način života.