Kakav je to život s tri marke dnevno

Novo rukovodstvo Saveza najavljuje da neće štedjeti vlast, odgovornu što većina penzionera živi u jadu i bijedi

Do Dana penzionera, koji se u Federaciji BiH već 21 godinu obilježava svakog 25. oktobra, malo kome iz ove populacije je stalo, jer nikad teže nisu živjeli.

Ovaj datum prvi put je obilježen 1997., kada su zbog teškog materijalnog, socijalnog i zdravstvenog položaja penzioneri organizirali masovne proteste pred zgradom Federalne vlade.

Nikad gore

Nažalost, njihovo stanje do danas se nije promijenilo nabolje. U prilog tome govore i poražavajuće činjenice da njih čak 270.000 prima minimalnu penziju od 348 maraka.

Na težak položaj godinama upozoravaju i ljudi iz Saveza penzionera FBiH. Prijetili su protestima, tražili više penzije, ukazivali na to da mnogi među njima preživljavaju s tri marke dnevno...

Nedavno izabrano novo rukovodstvo Saveza, na čijem je čelu Redžo Mehić, najavljuje da će intenzivnije raditi na poboljšanju statusa svojih članova, ne štedeći vlast, kao ni čelne ljude u Zavodu koje smatraju odgovornim što penzionerima danas nije do slavlja.

Kako nam je potvrđeno, na sjednicama Izvršnog obora i Skupštine penzionera održanim početkom sedmice doneseno je nekoliko zaključaka. Tako se, između ostalog, traži da se u slučaju smanjenja doprinosa za PIO sa 23 na 18 posto, izdvajanja Zavodu iz BDP-a, umjesto dosadašnjih 9,9, podignu na 11,3 posto.

- Tu je i zahtjev za zabranu isplate plaća prije nego što se uplate doprinosi za PIO, kao i efikasniju naplatu evidentiranih dugovanja nastalih neuplaćivanjem doprinosa za PIO – kazao je za „Avaz“ Mehić.

Naplata dugova

Ključni zahtjev je temeljna reforma zdravstvenog sistema, kao i prestanak s nezakonitom praksom primjene markica za liječenje, a bitan je i zahtjev za izradu strategije o zbrinjavanju starih i iznemoglih.

- Od Vlade i Zavoda PIO tražimo vanredno usklađivanje penzija od prvog januara 2019. godine – naveo je Mehić.

Radi sigurne isplate penzija traži se i povećanje izdvajanja za Zavod PIO iz budžeta FBiH, kao i iz PDV-a, sve dok se ne prijeđe na isplatu penzija putem trezora