Kako da Bihać prebrodi krizu?

asd
Šuhret Fazlić i Pomak nadaju se podršci svih stranaka koje su osvojile mandate.

U sedam od osam općina USK-a neće biti primopredaje dužnosti, jer su gotovo svi načelnici i gradonačelnici dobili novi mandat. Najveći uspjeh ostvario je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić sa Pokretom za aktivnu i modernu Krajinu - Pomak.

- Mi smo napravili dobar rezultat, ali još se ne bavimo matematikom za Gradsko vijeće. Sačekaćemo verifikaciju mandata i onda ćemo praviti većinu. Ja ne zatvaram vrata nikome, svi oni koji mogu da doprinesu realizaciji prioriteta koje ćemo postaviti i treba da budu dio zajedničke priče, kaže nam gradonačelnik Fazlić.

Zbog širenja koronavirusa, nastala je teška ekonomska situacija, što povlači slabije punjenje budžeta, pa će novi mandat biti pun izazova.

- Ja se nisam pretjerano ni borio za ovu poziciju, jer sam znao šta nas čeka. Nisam prestajao dolaziti na posao, jer ima hitnih stvari kao što je konstantno opadanje prihoda. Mislim da možemo u iduće četiri godine strateški pristupiti privredi, da bi oni ovo prevazišli sa što manje gubitaka. Naravno, ne treba trošiti javni novac tek tako. Gdje god možemo stvarati uštede, trebamo to raditi, kao što trebamo surađivati i sa svim nivoima vlasti, sa svima koji mogu da pomognu Bihaću. Trebamo nastaviti raditi na projektu aerodroma i razvijanju turističkih potencijala. Generalno je u državi problem, ako se stvori malo povoljnija klima u smislu suradnje sa Evropskom unijom, također i priča oko Dejtonskog sporazuma ako dođemo do minimum kompromisa između tri naroda, ako se krene i u taj mali Schengen, pa počne funkcionisanje vlasti na svim nivoima, svima će biti lakše. Mi kao lokalna zajednica ne možemo izlaziti iz tog okvira, a potrebni su svi faktori koje sam naveo da zajednički prebrodimo krizu, smatra Fazlić.

Nije želio prejudicirati ko će činiti većinu u Bihaću, kao ni komentarisati rezultate manjih i novih političkih partija koje su došle do mandata. Mnogi od njih su bivše kolege gradonačelnika Fazlića u vrijeme Građanskog saveza, a kasnije i Pomaka.

- Vjerujem da svaki vijećnik i svaka politička partija treba da pokažu i dokažu da vole svoj grad. Ne trebamo se baviti politikom, nego konkretnim stvarima. U tom smislu niko nema pravo da koči opću dobrobit radi nekih svojih ubjeđenja ili ciljeva. Kampanje su završene i sada treba raditi, vrlo brzo ćemo vidjeti ko je za to da se nešto stvara i organizuje, a ko nije, ističe Fazlić.

Zbog teške situacije, od migrantske do zdravstvene krize i proisteklih ekonomskih posljedica, više se nema vremena za demagogiju. Izbori su prošli, kandidati i stranke su se “ispucali” i sada je vrijeme da se vrate ozbiljnom i odgovornom poslu.