Kako je bivši policajac osuđen na 26 godina zatvora završio na slobodi pa uhapšen sa 2,6 kg speeda

LISICE
Ferid Okić iz Tuzle, bivši policajac i kriminalno aktivna osoba sa 26-godišnjom zatvorskom kaznom u junu prošle godine pušten je na slobodu, znatno prije nego je odslužio stavku presude, a proteklog vikenda je ponovo uhapšen. Policija je kod njega pronašla 2,6 kilograma droge.

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za 56-godišnjeg Ferida Okića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

"Prilikom pretresa automobila koji koristi osumnjičeni, kao i kuće i pomoćnih objekata u tuzlanskom prigradskom naselju Mihatovići (Plane), koji su 4. februara 2023. godine u večernjim satima obavili istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK po naredbi nadležnog suda i nalogu Tužilaštva, pronađeno je više paketa opojne droge amfetamin (speed) u ukupnoj količini od oko 2,6 kilograma, upakovanih za dalju prodaju", kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Nakon lišenja slobode obavljena je kriminalistička obrada te je osumnjičeni uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost tužilaštva. Postupajući tužilac je ispitao osumnjičenog i donio naredbu o provođenju istrage. Istraga će se nastaviti u narednom periodu.

Kako je Klix.ba ranije objavio, Okić je bh. javnosti poznat kao kao bivši policajac i kriminalac koji je osuđen na čak 26 godina zatvora za organizirani kriminal, odnosno nedozvoljeni promet narkoticima, otmicu, razbojništvo, ubistvo te nedozvoljeno držanje oružja.

Okić je prije nekoliko godina, zajedno s nekoliko drugih kriminalaca, pokušao pobjeći iz zeničkog zatvora. Bijeg su spriječili zenički specijalci i federalni policajci. U njihovom posjedu tada su pronađeni puška i samostrel.

Od njegovog hapšenja do danas javnost se pitala kako je osoba osuđena na 26 godina zatvora znatno prije isteka tok roka završila na slobodi.

To su pojasnili iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, navodeći da je Rješenjem Komisije Ministarstva pravde BiH Okić u junu prošle godine pušten na uvjetni otpust od izdržavanja kazne po presudi Suda BiH iz 2007. godine kojom je za krivično djelo organizovani kriminal osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora u trajanju od 26 godina.