Kako je Ćiro Blažević udario temelje najuspješnijoj generaciji Zmajeva

sa

Legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević je preminuo danas u 88. godini, a u svojoj bogatoj karijeri vodio je i reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Na mjesto selektora BiH izabran je 10. jula 2008. godine kada je dobio jednoglasnu podršku Izvršnog odbora NS BiH.

Nakon što je odluka donesena, tadašnji predsjednik Saveza Iljo Dominković je nazvao Blaževića i saopštio mu vijest, a novi selektor je rekao: "Sretan sam i učinit ću sve da opravdam ukazano povjerenje." Ugovor s Blaževićem je bio potpisan na dvije godine.

Prvu utakmicu na klupi Zmajeva vodio je već narednog mjeseca kada je BiH izgubila od Bugarske u prijateljskoj utakmici.

Uslijedile su potom kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a BiH je bila u grupi sa Španijom, Estonijom, Turskom, Armenijom i Belgijom.

Nakon minimalnog poraza od Španije u prvom kolu uslijedila je velika 7:0 pobjeda nad Estonijom. Izgubila je BiH potom 2:1 od Turske, a 2008. godine je okončala pobjedom nad Armenijom.

Naredna 2009. godine bila je dosta plodonosnija. Dva puta je savladana Belgija, remiziralo se s Turskom, a potom ostvarili po još jednu pobjedu protiv Armenije i Estonije što je bilo dovoljno za plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo.

Ćirina ekipa je tada igrala u baražu s Portugalom koji je u oba meča slavio minimalnim rezultatom 1:0 te tako ostavila našu selekciju bez plasmana na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Međutim, mnogi smatraju da je upravo Ćiro udario istinske temelje reprezentaciji na čelu s novom zvijezdom Edinom Džekom koja je četiri godine kasnije izborila prvi, i za sada jedini, plasman na smotru najboljih selekcija svijeta pod vodstvom Safeta Sušića.

U njegovoj tadašnjoj ekipi igrali su Hasagić, Nadarević, Jahić, Spahić, Salihović, Rahimić, Muratović, Misimović, Ibričić, Ibišević, Džeko, Pandža, Bajramović, Pjanić, Medunjanin...

Ćiro je reprezentaciju BiH vodio na ukupno 17 utakmica. Ostvario je osam pobjeda, dva neriješena rezultata i sedam poraza uz gol-razliku 34:24.