Kako je diler iz Gabele skank krio u kanalu garaže!

Šta je Vinko Milošević rekao inspektorima i tužiocu, gdje su ostali osumnjičeni i šta će otkriti njegov mobitel i brojevi koje je dao

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio jednomjesečni pritvor dileru iz Gabele Vinku Miloševiću zvanom Bugarin, koji se sumnjiči za šverc oko pola tone skanka.

Kako je ušao

Miloševića je uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u nastavku akcije kodnog naziva „Tebra“, nakon što se poslije tri dana bijega sam predao inspektorima u Istočnom Sarajevu.

No, Sud BiH nije cijenio njegovu predaju, s obzirom na to da je, kako saznajemo, više puta prelazio granicu BiH i Hrvatske mimo zvaničnih graničnih  prijelaza niti je bio evidentiran u bazi. To znači da dobro poznaje ilegalne prijelaze, a određivanjem mjera zabrane mogao bi biti nedostupan organima gonjenja.

Prema dokumentima Tužilaštva BiH, u koje je „Avaz“ imao ekskluzivan uvid, navodi se da je Milošević organizirao grupu ljudi koja je opojnu drogu skank nabavljala u Crnoj Gori, a zatim preko BiH dalje transportirala u zemlje Evropske unije.

Milošević je, kako stoji u dokumentima tužioca Džermina Pašića, oko 400 tona skanka krio u kanalu garaže u porodičnoj kući u Gabeli, koja se nalazi odmah uz granicu s Hrvatskom. Kod njega je u garaži i pomoćnim objektima pronađeno tačno 19 vreća droge skank, s jasnim obilježjima gdje i kome je ona namijenjena.

Dao brojeve

Zanimljivo je da je osumnjičeni koji je pristao na saradnju sa SIPA-om u iskazu rekao da je garažu, u kojoj je pronađeno 400 tona skanka, dao u zakup i da nije mogao ni znati šta se u njoj nalazi. No, takav iskaz je nevjerodostojan, iako je SIPA-i dao brojeve osoba koje su garažu koristile.

Ali Milošević nije imao obrazloženje za pronađenu drogu u pomoćnom objektu kuće, a Tužilaštvo navodi sljedeće: „Osumnjičeni je imao naglašenu ulogu u procesu nabavke i daljnjeg prometovanja opojne droge. Droga je dovezena do njegove porodične kuće, gdje je skladištena i pakovana.“

Šta će otkriti pozivi iz mobitela

Tužilaštvo vjeruje da će oduzeti mobitel od Miloševića, nakon vještačenja i pretresa, istragu usmjeriti prema drugim osumnjičenima i svjedocima. Pogotovo što je pojedine brojeve Milošević već otkrio inspektorima. No, još se traga za muškarcem s Pala.